Головний поліцейський Львівщини розказав, як правоохоронці стежать за дотриманням карантинних обмежень

П'ятниця, 3 липня 2020, 17:58
Поліція Львівщини закликає дотримуватися встановлених карантинних обмежень і рекомендацій МОЗ, крім того попереджує – за порушення карантину притягатимуть до адміністративної і кримінальної відповідальності
Головний поліцейський Львівщини розказав, як правоохоронці стежать за дотриманням карантинних обмежень

У відділі комунікації Національної поліції Львівщини закликали мешканців Львова і області дотримуватися запроваджених карантинних обмежень. Поліцейські попереджають – вони і далі здійснюють контроль за дотримання вимог і обмежень, встановлених Постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19». Про це пише інформаційне агентство «Гал-інфо».

Поліцейські говорять, що проводять в першу чергу роз’яснювальну і профілактичну роботу із громадянами.

«Ми всі повинні розуміти, що робимо спільну справу – боремося з пандемією коронавірусу, кожен на своєму місці і на своєму рівні. Наше завдання, як поліцейських – виявляти факти порушення карантинних обмежень, проводити профілактичну та роз’яснювальну роботу з людьми. У випадках, коли громадяни не реагуватимуть на зауваження правоохоронців, а продовжуватимуть порушувати правила карантину, поліцейські, відповідно до вимог чинного законодавства та у межах службових повноважень, притягуватимуть їх до передбаченої законодавством відповідальності», –  заявив головний поліцейський Львівщини Василь Віконський.

У відділі комунікації Нацполіції Львіщини розказали, що із початку карантинних обмежень уже відкрито п’ять кримінальних проваджень за частиною 1 статті 325 Кримінального Кодексу України – «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням». Покарання, передбачене цією статтею – штраф від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 тис. грн.) або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на термін до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.

Окрім нього на порушників карантинних обмежень на території Львівської області склали майже 1100 адміністративних протоколів за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей»). Це протоколи про порушення правил самоізоляції та обсервації, переміщення групами, порушення правил торгівлі і пасажирських перевезень, тощо. Стаття КУпАП передбачає накладання штрафів на фізичних осіб від 1000 до 2000 неоподатковуваних доходів громадян (17 – 34 тис. грн.) і на посадовців – від 2000 до 10000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначимо, що далеко не завжди громадяни сплачують штрафи відповідно до складених адмінпротоколів – суди їх звільняють від сплати штрафів, в першу чергу через те, що законодавство України чітко не визначає, що таке «громадське (публічне) місце».

comments powered by HyperComments