COVID-19: Як на Львівщині утилізують медичне сміття (ФОТО)

Середа, 8 квітня 2020, 18:06
У період надзвичайного стану через загрозу масового зараження коронавірусом COVID-19, важливо знати точно: як наразі відбувається утилізація небезпечного сміття і яку кількість медичних відходів можна тут утилізовувати додатково.
COVID-19: Як на Львівщині утилізують медичне сміття (ФОТО)

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод перевірив потужності для утилізації медичних відходів на підприємстві “Екологічні переробні технології” у Львові, повідомили у прес-службі ЛОДА. 

“Щодня маски та рукавички - обов’язкові для кожного мешканця нашої області, а особливо, мешканців міст. Ці відходи в умовах надзвичайної ситуації через загрозу зараження вірусом COVID-19 є небезпечні, мають бути відсортовані та утилізовані правильно. Тому ми пропонуємо розмістити спеціальні пункти збору рукавичок та масок на безпечній відстані (близько 50 м) від лікарень, але на їхній території. Відтак ці відходи можна утилізувати разом”, - пояснює Юрій Холод.

Саме тому він, спільно з директором департаменту екології та природних ресурсів Русланом Гречаником та в.о. Начальника Державної екологічної інспекції на Львівщині Василем Стрищаком побували особисто на території підприємства, яке утилізовує відходи з медзакладів.

“Наразі ТОВ “Екологічні переробні технології” є ліцензованою фірмою, має всі дозволи на ведення господарської діяльності та укладені угоди про утилізацію медичних відходів з усіма медзакладами в області. Тут відходи спалюють, наразі ми маємо лише таку можливість, хоча розуміємо, що треба думати про переробку”, - пояснює директор департаменту екології Руслан Гречаник.

За годину на підприємстві утилізовують 300-400 кілограм медичного сміття.  Угоди про з підприємством мають 33 медичні заклади області. Серед них - Львівська обласна клінічна лікарня, Львівський обласний центр громадського здоров’я, Львівський обласний шпиталь ветеранів війни та репресованих ім. Юрія Липи (Винники), Військовий медичний клінічний центр у Львові, Львівський обласний клінічний перинатальний центр, Львівський обласний центр крові, Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня, 5-а міська Львівська клінічна лікарня, а також районні лікарні у Миколаєві, Новому Роздолі, Жовкві, Пустомитах, Жидачеві, Городку, Турці та інших містах області.

За словами начальника виробництва ТОВ “Екологічні переробні технології” Романа Дзюрмана, це підприємство може приймати додаткові відходи і має для цього всі необхідні потужності. Наразі в районах області організовують логістику збору відходів. Управлінці та екологи зазначають, що сьогодні саме час задуматися про правильне поводження з відходами та закликають усіх відповідально ставитися до цієї теми.

comments powered by HyperComments