У Львові відреставрували будинок з атлантами

Середа, 6 листопада 2019, 19:01
На реставрацію витратили 5 500 000 гривень.
У Львові відреставрували будинок з атлантами

 "Маємо вже закінчену реставрацію будинку на вул. Саксаганського, 11. Це твір архітектора Владислава Підгородецького, котрий працював разом із скульптором Петром Війтовичем. Скульптор прикрасив цей будинок фігурами атлантів. Це один з кращих скульпторів Львова. Він був українцем за походженням і зробив багато скульптур, які прикрашають оперний театр.

Будинок на вул. Саксаганського, 11 — це дуже гарний і знаковий будинок для Львова, зразок пізньої сецесії. Сьогодні це житловий будинок, на першому поверсі комерційні заклади. У цьому будинку була велика проблема з дахом. По проекту там було внутрішнє водовідведення, тобто на горищі були зроблені не ринви, а жолоби, по яких стікала вода. Ці жолоби колись протікали і їх невдало замінили — забрали і вивели ринвами. І дах почав протікати.

Також весь фасад був потрісканий, скульптури загрожували обвалом, в поганому стані були балкони, вази на горі ледве трималися, і було прикро дивитися на таку архітектуру в занедбаному стані. Тому тут проведено комплексну реставрацію", — розповіла Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Це останній львівський будинок, який реставруватиметься без вкладу мешканців. 

 

comments powered by HyperComments