Євген Карась: Суспільство майбутнього - це наша мрія, до якої ми йтимемо всіма силами

Понеділок, 28 жовтня 2019, 10:40
Інтерв`ю лідера партії Суспільство Майбутнього Справжній Варті: про Крисіна, Гужву, СБУ, Крим та економіку.
Євген Карась: Суспільство майбутнього - це наша мрія, до якої ми йтимемо всіма силами

Є.С: Для початку, хотів би запитати, чому була обрана назва "Суспільство Майбутнього"?

Є.К: Ми бачимо, що сучасний світ дуже швидко розвивається. Для того, щоб державний механізм був ефективним, він дуже швидко має реагувати на запити людей. І серйозне громадянське середовище це справді запорука ефективності саме держави у сучасному світі. З приводу Суспільства Майбутнього, назва інтегральна, воно охоплює нашу мрію – ми не кажемо українську Україну, чи технологічну Україну, чи багату Україну, ми кажемо в цілому про нашу головну цінність та про нашу мрію, до якої ми будемо йти всіма силами, і куди входить в тому числі питання ідентичності, економіки і всього-всього іншого.

Є.С: В цьому контексті хотів би утоснити деталі економічного блоку нової політсили, її ідеологічне спрямування та ставлення до концепції "третього шляху".

Є.К: Скажу що повноцінної та структурованої програми економічної у нас ще немає, ми знаходимося біля умовних точок, від яких ми відправляємося, проводимо такий серйозний економічний аудит, тому що багато речей залежать не від ідеології, а від українських реалій. Ми не можемо сказати, що : «хлопці, тільки сила допоможе отримати країні надприбуток», ні.
По ринку землі двоякі явища, хтось каже «за», але ми знаходимося посередині, зі скептицизмом, наприклад, іноземна власність на землю має обмежена, що уже зробила влада під тиском громадськості. Це потрібно врегулювати, окреслити строки. З приводу третього шляху, ринкова-неринкова економіка, комуністичні якісь закиди, це не актуально. Сучасна економіка розвивається разом з розвитком технологій, і такі професії, як менеджер, СММ-щик, науковець чи подібні, люди, які працюють там, не здатні породжувати продукт, не здатні витримувати конкуренції, якщо вони нещасні на своєму місці. Це зараз доктрина, модель світової економіки – працівник має бути щасливий. Робочий графік стає гнучким, якість робочого місця росте, працівнику приділяють більше уваги. Тому якісь ліві ідеї неактуальні, бо капіталізм зацікавлений у тому, щоб працівник був щасливий. Глобально ми схиляємося до частково ліберальної економіки в тому питанні, щоб максимально стимулювати приватне підприємництво, або принаймні щоб відійти від примату залежності людини від системи та ієрархії. Сфера ІТ звісно обмежений приклад, але ми бачимо, що ці невеликі компанії вигризають успіх за рахунок стимулювання творчості працівників та гнучкості.. З соціалістичних моделей варто зберегти кооперативи, бо вони ефективні тим, що якщо робітник має свою долю акцій чи прибутку від діяльності компанії, то він мотивований працювати краще. Коли ти важко працюєш на підприємстві, але ти просто найманий робітник, питання якості твоєї роботи не стоїть так, як стояло б у випадку, коли ти маєш частку в компанії. Але повна наша економічна модель буде представлена після аудиту та залучення класних економістів, яких ми поки що шукаємо.

Є.С: Цікава також позиція щодо акції на Чонгарі. Це одноразовий захід чи це довгострокова акція та чи є вона складовою вашої стратегії повернення Криму?

Є.К: Для повноцінної стратегії потрібна повноцінна аналітична група. Але як громадянське середовище ми зараз заповнюємо той вакуум, який держава створила, забувши про Крим. Ми озвучуємо і це прозвучало в тому числі в Криму. З приводу продовження акції – ця акція була приурочена до певної дії, бо здавалося, що відновилося водне постачання з окупованим Кримом, але нас запевнили, що цього не відбулося. Ми будемо тримати руку на пульсі, бо в контексті Формули Штайнмаєра, питання Криму стало ключовим, щоб зрозуміти, що відбувається у світі, і уникнути ситуації, в якій всі забувають про Крим, де все почалося, а на Донбасі займають позицію, що це наша внутрішня розборка і взагалі «досить воювати». Тому увагу потрібно привертати, розглядаємо співпрацю з діаспорою, аби підняти питання безпосередньо в ЄС.

Є.С: Як Ви прокоментуєте діяльність штабу спротиву капітуляції у Києві?

Є.К:Вони змусили владу добряче перелякатися громадянського суспільства і це круто. Вони змушують владу тричі подумати перед початком авантюри з поверненням Донбасу, в тій формі, як це подається зараз. Діяльність вважаю позитивною.

Є.С: Підкажіть, чи відповів уже Бужанський на Ваше запрошення на батл на телеканалі ЗІК?

Є.К: Не бачив ще, чи він відповів. Якщо не побоїться, поспілкуємося. Що тут коментувати.. Бужанський брехун. Дуже приємно, що такі апологети ватних або трішки ватних поглядів відчувають складнощі в дебатах, бо вони брешуть. Вони не готові стикатися з реальністю, ї м здається, що вони дуже хороші оратори, демагоги. Якщо «батл» і буде, він розгромно програє, бо як можна виграти брехнею? Правда переможе. Думаю, надалі він менше дозволятиме собі подібним чином висловлюватися в ефірі.

Є.С: Яка доля Освітньої Асамблеї в умовах переформатування С14 у політичну партію?

Є.К: Освітня Асамблея продовжує діяльність, вже готова програма на наступний рік, цей проект буде продовжувати діяти, аби українці надалі могли отримувати корисні практичні знання на цій безкоштовній платформі.

Є.С: Плануєте ще подібні проєкти?

Є.К: Багато проєктів. Зараз працюємо з ветеранами, в рамках спілки ветеранів, маємо реабілітаційні курси. Наприклад, ветеран ,який «замінував» міст у Києві навряд чи зробив би це, якби пішов на наш курс. Його туди тричі кликали. Держава їх не створює, а ми – так. Проекти виникатимуть у тих сферах, де ми бачитимемо перспективу, а таких сфер багато. Плануємо значно більше працювати в медіасфері, залучати неполітичні громадські проекти до співпраці.

Є.С: Як зараз розвивається ситуація з Крисіним?

Є.К: Крисін зараз сидить в тюрмі, нарешті. В нього дуже погані справи, бо за ним слідкуємо ми і прокурори, група Олексія Донського, це прокурор спецвідділу прокуратури по справах Майдану. Це справді непідкупна людина, фанатик в хорошому сенсі слова. Думаю, Крисін сидітиме років 10-15.


Є.С: В рамках вашої боротьби з сепаратизмом та вирахуванню сепаратистів, які знаходяться в Україні, Ви казали, що інколи для досягнення покарання доводилося звертатися в СБУ. Але спецслужба не завжди працювала професійно та інколи банально ігнорувала ваші звернення щодо держзрадників. Зараз щось змінилося?

Є.К: Ми й без допомоги СБУ ще більше зробили. Ми передаємо їм лише те, що підпадає під її профіль, коли ловимо вже готового сєпара. Про якусь іншу співпрацю не може йти мова. І в часи Порошенка, і зараз, ми зверталися до них лише тоді, коли це виключна ситуація. От на днях ми отримали інформацію про приїзд в Україну сепаратиста, але затримати його самостійно нам не вдалося, тому я звернувся до СБУ. Побачимо, чи в них вийде. Але якихось спільних операцій у нас ніколи не було і не буде. З липня місяця були спроби навіть терору щодо нас, поліція та СБУ організовували якісь напади та залякування активістів, але це нормально, бо провокації були завжди з їх боку. Ми на це не зважаємо, бо якщо пережили Януковича, то зараз вони точно нічого не зроблять.

Є.С: Гужва повернеться в Україну?

Є.К: Він побоїться. Справа в тому, що на таких, як він, дуже багато крові. Через таких, як він, багато сєпарів взяли зброю в руки і принесли війну. Він оплачується прямо з Росії, це проплачений фахівець. Не тому що побоїться, Євгена Карася, який йому набив пику, а побоїться того, що багато людей близько сприймають війну, пройшли її і дуже на нього чекають.

Є.С: Чи є організації чи активісти, які вже долучилися чи планують долучитися до Суспільства Майбутнього?

Є.К: Так. Зараз до проекту долучились спільноти з Полтави, Хмельницького, Львову, Дніпра. Ведуться перемовини в інших містах. Багато хто питає, придивляється. За кілька місяців усе вже прийме сталу форму, тож чекайте подробиць

comments powered by HyperComments