Віталій Корецький: об`єднання сіл з Львовом економічно вигідно, інакше Львів вимагатиме гроші за користування соцінфраструктурою

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 15:00
Радник Асоціації міст України розповів про поділ Львівщини після реформи децентралізації.
Віталій Корецький: об`єднання сіл з Львовом економічно вигідно, інакше Львів вимагатиме гроші за користування соцінфраструктурою

"Дискусія щодо територіального поділу Львівщини після реформи триває вже 3 чи 4 роки. Це не перший перспективний план. Рік тому Мінрегіон затвердив 61 ОТГ, потім міжвідомча група розробила варіант з 67 ОТГ. Якісь речі можна корегувати, але вони незначні. Процес формування районів інший, адже створення ОТГ чітко прописане та імплементовано у законі, а процес формування районів – концептуальний. Райони не збережуть фінансових повноважень, у них залишиться лише вторинна медицина, офіційний захист та деякі інші несуттєві повноваження. Районні адміністрації ліквідуються, адже в них не буде потреби, бо ресурси та повноваження йдуть на базовий рівень, в ОТГ. Районних рад теж, скоріш за все, не буде. Багато чиновників районного рівня вже зараз переходять на роботув ОТГ, інколи навіть з ОДА. Крім того, ми ще зараз корегуємо певні моменти, зокрема, згідно критерію податкоспроможності.

Щодо ролі облрад у затвердженні перспективних планів, то в ретроспективі багато якісних планів в обласній раді зустрічалися з дивними правками. Так, у Львівській облраді в 2015 році пропонували зробити 162 ОТГ. Забрати в облрад можливість затвердужвати план спростить процедуру, але депутати облрад знають думки жителів ОТГ з перших вуст і можуть доносити їх до ОДА чи облради.

Вплив політиків на розподіл ОТГ серйозний. План 2015 року –наслідок політичної боротьби. Але це були перші кроки, коли не всі розуміли реформу. Але перший рік роботи дрібних громад показав хибність такого підходу. Тоді укрупнення громад допоміг імплементувати Ростислав Замлинський, але в нас досі не погоджено два райони, зокрема, Дрогобицький.

Щодо укрупнення громад – є незадоволені, але індекс податкоспроможності свідчить, що деяким маленьким громадам буде краще у складі більших. Владу там обирає уся громада, а не лише її центр. Звісно, можна залучити інвесторів, але це не зробити за півроку чи рік, а зарплати вчителям та лікарям треба видавати завтра або вже сьогодні. Багато хто кричить, що в них є інвестори, йдуть перемовини, але чому за 5 років не видно результату?

Зараз лише 20% території Львівщини об’єднані в ОТГ, але це цілих 40 громад. І в цих громадах є результат – освітлення, камери, дороги. Є ще питання добровільності – не усі хочуть в ОТГ, але весною-восени 2020 року усі будуть об’єднані згідно плану.

Історія з агломерацією Львова триває роками, але вона не імплементована. З фінансової точки зору агломерація вигідна селам, але чи будуть вони почуті, якщо в міській раді буде лише 1 депутат від села?

Те, що Львів вимагає у сільрад кошти за користування соціальною інфраструктурою, нормально. Це ринкові відносини", - сказав Корецький

comments powered by HyperComments