У Львові відкрилась виставка про “столітню” російсько-українську війну (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 18 жовтня 2019, 23:17
У читальному залі Наукової бібліотекиуніверситету імені Івана Франка відкрилась виставка "Україна й українці – цивілізаційна війна і гідність".
У Львові відкрилась виставка про “столітню” російсько-українську війну (ФОТО)

Виставку організували за ініціативи журналістів Інформагентства МО України "Армії INFORM" та співпраці Наукової бібліотеки ЛНУ, кінологічної школи "Dog Friend" та краєзнавчого ресурсу "Фотографії старого Львова".

Відвідувачі виставки побачать документи та книжки зі спецфонду бібліотеки, що були засекречені у час радянської окупації та свідчать про доблесть воїнів, які захищали нашу незалежність під час визвольних змагань минулого століття.

Також на відкритті виставки можна було побачити живих чотирилапих героїв, які на рівні з воїнами захищають нас від новітньої російської навали. Військові журналісти Армії INFORM експонують не лише власні фотороботи, але й деякі артефакти українсько-російської війни. Листи, документи, бюлетень із референдуму в ОРДЛО, листівки тощо.

Упродовж тисячоліть Україна є простором і фронтиром цивілізаційних воєн. У ХХ ст. цей вимір європейської та світової історії набув особливого значення. Жовтневий переворот не змінив імперської сутності нового державного утворення на руїнах російського царизму, що успадкувало всі ознаки попередника – націонал-шовіністичну філософію буття, несприйняття демократії та будь-якої неімперської ідентичності. У 1917-1921 рр. саме Україна й українці боролися не лише за своє право на життя, але й за свободи й права всієї Європи”, - кажуть організатори.

Сьогодні фонди архівів, бібліотек та музеїв є безцінним джерелом інформації про минуле, в той час як “столітня війна” новим обертом колеса історії увірвалася до української хати.

comments powered by HyperComments