У Львові компостуватимуть сміття

Четвер, 22 серпня 2019, 11:53
Ідея належить активістам.
У Львові компостуватимуть сміття

Ідею відкриття станції компостування, яку запропонували львівські екоактивісти, підтримало ЛКП «Зелене місто». Відтак, уже незабаром у місті почнуть встановлювати спеціальні контейнери для збору «мокрих» — харчових та зелених — відходів. Із них робитимуть корисний компост, який можна буде використовувати як добриво. Такі станції переробки органіки — абсолютно екологічні та успішно працюють в інших європейських містах.

«Станція компостування працюватиме у Львові на вулиці Пластовій, поблизу території майбутнього сміттєпереробного заводу, будівництво якого розпочнеться цього року.

Тут наголос на тому, що органічні відходи, або ж так звана «мокра фракція», — це дуже значна частина, особливо по вазі. І за дослідженнями, які ми маємо у своєму розпорядженні, органіка становить близько 40 — 45%, залежно від сезонності. Давши собі раду щодо того, що з нею робити, ми, фактично, можемо вирішити питання скорочення проблематики.

Фактично, це буде початок перероблення відходів. Завдяки цьому я вірю, що місто зможе досягти більш привабливих економічних показників, з точки зору економії тих, які на сьогодні витрачаються на мінімізацію проблеми як такої. Місто вже визначилось із локацією, більше того — ЛКП «Зелене місто» для реалізації проекту вже провело декілька тендерів.

Наші фахівці були на семінарах з компостування, які проводились у Київській області. Там ми домовились про те, щоб на нашому майданчику для компостування перші тестові заїзди робили фахівці, які зможуть порадити, як правильно сформувати рецептуру компостування. Нагадаємо, що ми плануємо потужності цього майданчика на 35 тис тонн на рік", — розповів директор ЛКП Вадим Ноздря.

Нагадаємо, Львів комплексно вирішує питання поводження з твердими побутовими відходами. За два роки у місті збудують перший в Україні сучасний сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, рекультивують старий полігон та впровадять нову систему поводження з відходами. Вона передбачатиме сортування сухих та вологих відходів, вторинної сировини та облаштування окремих майданчиків для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. А вже цього року запрацює станція компостування органічних відходів. Для цих цілей місто отримало 25 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 мільйона євро.

comments powered by HyperComments