5 років Синютки: що зробив і чого не зробив на своєму посту львівський губернатор

Вівторок, 23 квітня 2019, 09:27
За 5 років Синютка запам’ятався жителям області по-різному, тож ми спробуємо пригадати усі його здобутки та провали.
5 років Синютки: що зробив і чого не зробив на своєму посту львівський губернатор

Олег Синютка розпочав свою кар’єру «урядовця-господарника» 161 кілометр на південь від Львова – у Івано-Франківську, де 4 роки був заступником міського голови. ЗА цей час франківчани запам’ятали його як людину, яка привела в порядок центр міста, прибрала звідти сміття (а сміття, як виявилося, ще не раз буде переслідувати вже екс-губернатора у його політичній кар’єрі), але не дуже цікавилася питанням благоустрою периферій та полюбляла сприяти усяким забудовам в центрі міста. Цією відверто розпливчатою характеристикою Синютка трохи нагадує свого вічного компаньйона та опонента Андрія Садового, з яким їх звела доля у 2007 – першого як заступника другого на посаді мера Львова. І вже тоді в них не заладилися стосунки.

Шанс вийти з тіні «сонцесяйного» з’явився у Олега Михайловича через цілих 7 років роботи у ЛМР. У 2014, на початку війни, Петро Порошенко призначив Синютку головою ЛОДА. І Синютка й тут продовжив класичну для себе лінію господарника.

Основними завданнями голова ЛОДА для себе зробив пошук інвестицій для регіону, створення робочих місць, розвиток інфраструктури. Є три речі, які треба робити одночасно, — війна, корупція, інфраструктура. А поруч ідуть інвестиції, інвестиційний клімат, робочі місця, заробітна плата", - заявляв у Олег Синютка у 2014 році. І не можна сказати, що у нього нічого не вийшло.

У 2018 році були озвучені результати чотирирічної роботи губернатора Синютки – це 1744 кілометри нових доріг, тобто майже 20% від усієї протяжності доріг області, 242 нових підприємства, 25 000 нових робочих місць, 14 промислових сонячних електростанцій, 107 шкільних автобусів, 14 шкіл, 23 дитсадочки, ліквідовані 211 незаконних сміттєзвалищ, збільшення прибутку від туризму.

Щоправда, на фоні таких втішних цифр ховаються і невдачі та дії, які потребують пояснення: так, альтернативна енергетика була прерогативою програми Синютки, але землю під сонячні електростанції він виділяв чомусь Дубневичам. Дороги ремонтувалися, але безпека на них жахлива – смертність від ДТП виросла за 4 роки керування губернатора, щоправда, у цьому винна не лише відсутність світлофора. За увесь 2018 та початок 2019 року Синютка запам’ятався лише незрозумілим брендбуком області та скандалом з польотом своїх заступників у Брно за бюджетні гроші. Також не можна ігнорувати відсутність прогресу у розвитку приміського транспорту, проблеми з освітленням в області та сварки з шахтарями, яким Синютка весь час обіцяв повернути борги і ніколи не повертав.

Нагадаємо також про непрості стосунки Садового та Синютки. Губернатор гордо врятував місто з сміттєвого полону, коли міська влада була не в змозі що-небудь вдіяти, але потім часто грозив повернути ЛМР сміття назад разом з усіма повноваженнями. Потім на Безпековому форумі, який підтримувала міськрада, Синютка грозив всім СБУ через карту України з ЛДНР. У інтерв’ю Олег Михайлович часто скаржився, що Садовий його не цінує та що губернатора «який так розуміє проблеми міста» взагалі знайти неможливо, щоправда, під кінець каденції Синютки усі сварки між ЛОДА та ЛМР звелися до сварок через будинок на вулиці Короленка у Львові. Також Олег Михайлович свого часу дуже хотів бути головою ЛОР – навіть став у 2015 депутатом від БПП та пообіцяв піти з ЛОДА. Невідомо, що змінило плани губернатора, але мандат він здав та вийшов з партії, щоправда, залишившись близьким до БПП як по духу, так і по діяннях.

Додамо також, що надефективний у 2015-2016 роках Синютка (2 місце у рейтингу губернаторів після Світличної на Харківщині), впав у 2017 аж на 9, а у 2018 -  на 13 місце. За рейтингом «порядності», тобто виконаних обіцянок, Синютка має 9 місце та 48% виконання. Щоправда, ще 30% залишилися у процесі, тобто невиконаних обіцянок у Синютки по факту набагато більше.

 

comments powered by HyperComments