Порушення у день голосування не мали суттєвого впливу на результати волевиявлення на Львівщині – ОПОРА

Вівторок, 2 квітня 2019, 12:52
Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області Taras Rad' презентував результати паралельного підрахунку голосів, який здійснила ОПОРА у день голосування.
Порушення у день голосування не мали суттєвого впливу на результати волевиявлення на Львівщині – ОПОРА

За даними ППГ 30,1% виборців підтримали Володимира Зеленського. 15,7% виборців віддали голоси за Петра Порошенка, 13.3% — за Юлію Тимошенко, 11.5% — за Юрія Бойка.

«У чому полягає паралельний підрахунок голосів? Він здійснюється на основі статистичної вибірки виборчих дільниць, з-поміж усієї кількості дільниць в усій Україні. Їх обирають машинним способом за багатьма параметрами, що дозволяють зробити вибірку репрезентативною. — пояснив Тарас Радь. — Чимось цей метод подібний до соціологічного опитування, бо теж грунтується на статистичній вибірці. Але у чому різниця між екзит-полом і ППГ —  паралельним підрахунком голосів? Джерелом даних для екзит-полу є відповіді людей, які можуть бути не до кінця відвертими. Натомість під час ППГ дані збираються з протоколів про підрахунок голосів виборців з мокрими печатками дільничних виборчих комісій, які потрапили до вибірки»

Крім того, Тарас Радь перелічив найпоширеніші порушення та проблеми, які спостерігачі ОПОРИ фіксували у день голосування, наголосивши, що жодне з них не могло мати суттєвого впливу на результати народного волевиявлення. Зокрема Радь згадав про порушення таємниці голосування, спроби видати бюлетені вибоцям, котрі не мали з собою паспорта, псування інформаційних плакатів про кандидатів.

Нагадаємо, за словами координатора Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, найбільш масовими були розголошення таємниці голосування і фотографування виборчого бюлетеня.

 

comments powered by HyperComments