У Львові відкрилась виставка картин Миколи Горди.

Юлія Кабаі  |  Четвер, 14 лютого 2019, 00:57
  Сьогодні у Львівському музеї імені Грушевського відкрилась виставка картин Миколи Горди,де були представлені оригінали найвизначніших його творів.
У Львові відкрилась виставка картин Миколи Горди.

Горда Микола Петрович народився 15 листопада 1946 року у селі Крупичполе Ічнянського району Чернігівської області. Закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Формування світогляду митця відбулося у Києві під час короткочасних зустрічей з Іваном Гончарем, Аллою Горською і Віктором Зарецьким. Перша персональна виставка художника відбулась у двотисячному році. Ця виставка складалася лише з  однієї картини -  "Іван Богун під Берестечком". Митець також був учасником персональних та колективних виставок у складі творчого об'єднання "Вориння". Помер Микола Горда у Львові, 10 січня 2018 року.

Центральним полотном на виставці вважається вищезгаданий твір "Іван Богун під Берестечком", яка відсилає нас до героїчних часів Хмельниччини. Особистість Богуна зайняла важливу нішу у творчості митця – на іншій картині-портреті Горда зображає Богуна ледь не благословенним месією, з ангелом над головою. Перша ж картина намальована олійними фарбами, як і усі інші експонати. Особливої уваги заслуговує також полотно "Червона рута", портрет Володимира Івасюка з елементами пейзажу. Полотно намальоване у 1998-му році, до 20 річниці смерті музиканта. Крім того, на експозиції були представлені портрети Левка Лук'яненка та батьків митця.

Також на даному заході були представлені чотири автопортрети художника. Зокрема,"Гість із Парижа",який Горда Микола написав з вираженим французьким антуражем.

Уваги заслуговує і портрет Грушевського, написаний 2004 року, у час, коли Горда цікавився часами Перших Визвольних змагань. Особливою символічністю відзначається той факт, що один з найкращих портретів Грушевського був представлений саме у музеї його імені.

Також велика кількість картин на виставці присвячені порам року,на них зображено різні куточки України у палітрі дванадцяти місяців року, зокрема, у цій збірці фігурують такі відомі місця Львівщини, як Свірзький замок.

comments powered by HyperComments