Як журналісти пікетували ЛОР: Ми не проти реформ, а проти методів

Вівторок, 30 січня 2018, 15:11
Сьогодні, 30 січня, під Львівською обласною радою відбулася акція «Прозора реформа Суспільного – безпека інформаційного простору України».
Як журналісти пікетували ЛОР: Ми не проти реформ, а проти методів

Організаторами даної акції виступили співробітники Львівського телебачення та радіо, IA ZIK. Всього біля стін ЛОР зібралося 50 учасників. Вони не тільки бажали донести власну позицію до депутатів, а й передати своє звернення до Верховної Ради.

За словами учасників, вже рік реформується мережа державних регіональних радіо та телевізійних мовників у єдину мережу суспільного мовлення України. Через це чимало співробітників Львівської обласної державної телерадіокомпанія виступили проти таких змін. Вони своє рішення аргументують тим, що відповідна концепція досі не була розроблена. Крем того, йде суцільне скорочення, а з Києва кажуть, що можна давати в ефір.

За словам директорки творчого виробничого об’єднання прямо-ефірного мовлення на ТРК «Львів» Марії Веремчук, вже було звільнено 240 працівників. Вона підкреслила, що для подібних кроків необхідно бачити картину загалом. За її словами, з ефіру були викинені львівські програми, а замість них тепер крутять фільми чи старі програми.

«На мою думку, відбувається ганебне вичищення українського телевізійного простору від національного продукту, – сказала Марія Веремчук, – ми вимагаємо призупинити реформу, поки не буде зрозуміло, що ми реформуємо».

За словами учасників акції, зараз в ефірі залишилися лишень ранкова програма, випуск і підсумкова програма новин. Авторка програм та журналістка Львівського радіо Ганна Шкляда називає київські методи неприйнятними. За її словами, регіональне мовлення хочуть зробити чимось розважальним, щоб там було якомога менше аналітики та суспільно важливої інформації.

«Впроваджуються «темники». Шість журналістів редакції Львівського радіо приходять на роботу, щоб отримувати новини, які перевірені та затверджені Києвом. Ми не виступаємо проти реформи в цілому, ми виступаємо проти методів, що під ширмою суспільного роблять зовсім інші речі. Відбувається ліквідація регіональних мовників. Та наш ворог воює не лише зброєю, але й словом. Ми, журналісти, маємо боротися словом, а це слово й час, щоб його подати – відбирають у нас. Адже всі військово-патріотичні програми закриті і аргументують тим, що це не формат», – повідомила Ганна Шкляда.

Крім того, в межах акції декілька представників Львівського телебачення та радіо зачитали відкритого листа зі своїми вимогами перед депутатами Львівської обласної ради.

comments powered by HyperComments