"У Львові будуть три окружні суди", - Дейнека

Понеділок, 18 грудня 2017, 10:43
Стало відомо, що в державі стартували зміни щодо оптимізації локальних судів.
"У Львові будуть три окружні суди", - Дейнека

 Натомість міських та районних судів, відповідно до закону «Про судовий устрій та статус суддів», створять окружні суди. На Львівщині  замість 6-ти районних хочуть створити 3 окружні, а 23 місцеві суди в області об’єднати у вісім окружних.

Про це йдеться на сайті Zaxid.net. Проінформував про нові відомості начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області Віктор Дейнека.

Посадовець розповів, що Галицький окружний суд Львова об’єднає Галицький районний суд Львова та Сихівський райсуд. Залізничний райсуд та Франківський райсуд пропонують об’єднати у Франківський окружний суд, а з Шевченківського райсуду та Личаківського утворити Личаківський окружний суд Львова.

До того ж, підкреслив очільник, число суддів для окружних судів визначалася оптимально, згідно до навантаження, яке очікується. В окружному суді Івано-Франківська запрацює 25 служителів Феміди, у Личаківському реалізують 23, а в  Галицькому почнуть роботу 24.

Зрозуміло, не усім до вподоби такі рішення. До прикладу, в. о. голови Турківського райсуду Т. Строна висунула заяву, в якій запропонувала створення об’єднаного суду для Турківського та Старосамбірського судів, мотивуючи це тим, існують труднощі зі станом доріг у гірських районах області, а також стане проблемою для мешканців Турківщини їздити в місто Самбір. 

Врешті, Віктор Дейнека переконаний: судді критикують оптимізацію через те, що в такому випадку не людям прийдеться більше їздити в суди, а вони самі будуть змушені значно більше пересуватися.

Втім, будь-які зміни не досконалі. Проте посадовець каже, що усі недоліки з часом усунуть. У розмові він вказав й на те, що очікується запровадження спеціалізації серед суддів. Бо поки що вона у них універсальна. Та, яким би суддя освіченим не був, він не може довершено розбиратися у всьому: і в кримінальному, і в цивільному судочинстві тощо. 

Тому, відколи в окружних судах побільшає представників Феміди, варто тоді говорити про запровадження спеціалізації: частина суддів буде розглядати цивільні справи, частина – кримінальні. Тоді вони відбудуться як справжні професіонали у своїй сфері.

Нагадаємо, ми писали, що Верховна Рада повернула на доопрацювання законопроект №6466 про добровільне приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення. Але "за" проголосували лише 194 нардепи. Натомість 138 утрималися від голосування узагалі.

comments powered by HyperComments