Як Садовому нарешті треба "Взяти і ...вивезти"

Максим Бурич  |  Четвер, 22 червня 2017, 13:01
Господарська проблема з вивезенням сміття зі Львова перевелась в політичну площину та без волі міського голови Садового вирішена не буде
Як Садовому нарешті треба "Взяти і ...вивезти"

Чергова спроба вирішення проблеми Львова була обговорена під час наради у Львівській ОДА за участю віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, голови ЛОДА Олега Синютки та головами міст Львівщини.

За словами віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, політична площина у сміттєвій проблемі стала головною, хоча знайти полігон для вивезення сміття – це господарська проблема, яку має вирішити міський голова Львова Андрій Садовий. На сьогоднішній день, за словами Садового, орієнтовно 11,5 тисяч тонн сміття знаходиться на на землі та на перевиборах станціях.

«На сьогоднішній день ситуація є критична. Той об'єм сміття, який є на землі, на перевиборах станціях - це орієнтовно 11,5 тисяч тонн. Я вважаю, що робити тимчасовий полігон на території Львова - це неможливо в умовах нинішнього часу. Нам потрібен резервний полігон. Грибовичі обслуговували Львів і 4 міста Львівської області. Знайти полігон в межах Львівської області просто. У нас ж військові бази, де були ракети, де були хімічні субстанції. Якщо виділити територію, яку "довести до пуття", я очікую, що така ділянка буде запропонована місту. Ми знаємо, де ми будемо будувати завод, ми маємо терміни по проектуванню. Нас цікавить територія, куди ми будемо вивозити сміття поки не збудуємо власний завод. Нам потрібні угоди на два роки», - знову поділився мріями Садовий, забувши, що це питання - виключно його компетенція.

Віце-прем’єр-міністр України Генадій Зубко зауважив, що буде активно долучатися до переговорів з іншими областями України, аби погодити одноразове прийняття львівського сміття, та винести питання на Державну комісію з надзвичайних ситуацій. Подібна ситуація лише за останній рік вже втрете виникає у Львові. Накопичене сміття призводить до критичної ситуації, яку треба вирішувати в екстреному порядку та терміново вивільняти сміттєві майданчики.

Міський голова Львова Садовий зазначив, що відповідно до підписаного раніше меморандуму, частину сміття приймають міста області. Зокрема, Буськ – 30 тонн, Жидачів – 6 тонн, Новояворівськ – 40 тонн, Червоноград – 10 тонн. Сьогодні вперше 80 т львівського сміття прийняв Стрий. Ще можуть відкрити свої полігони Миколаїв, Дрогобич, Самбір, однак, за словами Садового, цього все-одно недостатньо, щоб вмістити все сміття, яке продукує Львів. Як зазначає міський голова Львова, в місті продукується щодня 600 тонн відходів.

«Необхідне створення тимчасового полігону, який впродовж двох років, поки не запрацює сміттєпереробний завод, зможе приймати львівське сміття. «Кошти на вивіз ми маємо», – зауважив Садовий, потираючи руки від відкатів, які йдуть через "фірми-метелики", про що уже повідомляли як правоохоронні органи, так і голова ОДА Олег Синютка.

Віце-прем’єр Геннадія Зубко зазначив, що резервний полігон можна влаштувати в межах Львова – біля ТЕЦ-2, де міська влада планує збудувати завод. Зазначена територія - 124 га, тоді як для тимчасового полігону потрібно 20-24 га. Міський голова Львова «парував» таку заяву «Це неможливо. Львів – надзвичайно компактне місто», – сказав він.

За словами Геннадія Зубка, цю проблему потрібно деполітизувати і що міському голові Львова необхідно самому спілкуватися з головами міст Львівщини, аби працював підписаний раніше меморандум про вивезення сміття. «Потрібна ваша особиста участь», – зазначив Зубко.

Більш того, мер Львова впевнений, що без команди уряду проблема взагалі не буде вирішена.

«Невже ви думаєте, що в умовах децентралізації уряд буде наказувати громадам згори? З ними також треба вести діалог», - прокоментував Зубко.

Проте, на питання до мера Львова надати у прокуратуру інформацію про всі незаконні факти Садовий відмовчався. Головною темою для Андрія Садового продовження епопеї «сміттєвої блокади».

Завершився круглий стіл рішенням про створення логістики по одноразовому вивезенню сміття та створення можливості для середньострокового плану по вивезенню зі Львова сміття.

«Важливо припинити витрачати сили і кошти на політичний піар навколо львівського сміття. Львів має 700 млн гривень на рахунках. Ці кошти мають бути використані, аби вирішити проблему мешканців міста. Якщо ми сьогодні справді прагнемо корисних якісних рішень для справді європейської львівської громади, то мусимо прибрати політику. Важлива умова – налагодження прямої комунікації міського голови Львова із головами інших міст Львівщини у вирішенні проблеми. Держава не буде тиснути на органи місцевого самоврядування. Тільки відверте спілкування може наблизити до вирішення проблеми», - наголосив під час брифінгу Віце-прем’єр-міністр України Генадій Зубко.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка зауважив, що для того, аби вивезти все сміттям у Львові, потрібно мінімум два тижні і політична воля міського голови.

«Точну дату можна буде назвати завтра-післязавтра, коли буде узгоджено з кожним полігоном графік вивезення, але це точно буде не менше, як два тижні», – сказав голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Раніше ми писали про те, як Садового закликали перестати брехати про сміття.

comments powered by HyperComments