У Польщі відбудуться урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті

Олег Довганик  |  Неділя, 11 червня 2017, 08:10
Заходи розпочнуться з Святої Літургії в греко-католицькому кафедральному соборі Св. Івана Хрестителя
У Польщі відбудуться урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті

У неділю, 11 червня в м. Перемишль (Польща) відбудуться урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті

Заходи розпочнуться о 10.00 год. (за київським часом) з Святої Літургії в греко-католицькому кафедральному соборі Св. Івана Хрестителя. Опісля відбудеться формування колони для урочистого проходження вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (с. Пикуличі).

Виїзд від будівлі Львівської обласної державної адміністрації (вул. Винниченка, 18) 11 червня о 04.30.

Нагадаємо, минулого року під час Свята української національної пам’яті у Польщі стались провокації.

Свято пов’язане зі вшануванням пам’яті понад двох тисяч інтернованих вояків і старшин Армії Української Народної Республіки та полонених вояків Української Галицької Армії, які через жахливі побутові умов та епідемію тифу у 1918-1919 роках померли у таборі біля села Пикуличі (сьогодні – територія міста Перемишль), де й поховані на Українському воєнному цвинтарі.

Щорічно у вшануванні пам’яті тих, хто похований на Українському воєнному цвинтарі, беруть участь українці Перемишльщини, делегації від влади та громадськості Львівщини, представники Посольства України у Варшаві, Генерального Консульства України у Любліні, місцевої польської влади.

Довідка

1918 року на території колишніх австрійських казарм у селі Пикуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 роках він став місцем інтернування вояків армії УНР, переважно 1-ї Запорізької дивізії. Наприкінці 1919-го року у таборі перебувало 2 978 полонених та інтернованих. Після масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у 1919-1921 роках померло 2 000 українців.

Під час панування комуністичного режиму у Польщі територію цвинтаря перетворили на сміттєзвалище, а 1960-го року знищили металевий хрест.

Відновила цвинтар 1990 р. українська громада Перемишля. Встановлено копію знищеного металевого хреста. Тоді ж відновилася традиція походів української громади від катедрального собору УГКЦ до військового цвинтаря у Пікуличах.

comments powered by HyperComments