Що встигли зробити у сфері охорони здоров’я Львівщини у 2016-му?

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 24 січня 2017, 17:29
Про стратегічні напрямки, статистику, реформи, міжнародні програми та проекти у галузі медицини у Львівській області.
Що встигли зробити у сфері охорони здоров’я Львівщини у 2016-му?

Сьогодні, 24 січня, департамент охорони здоров’я представив звіт своєї діяльності за минулий рік та поділився планами на 2017-й. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Як зазначила в. о. директора департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак, згідно з даними Головного управління статистики, на Львівщині знизилась смертність серед немовлят, при народжуваності на рівні з попередніми роками. Ці показники є кращими за інші області України та вважаються найнижчими за всі роки від початку Незалежності, проте ще не досягли позначки, як у європейських країнах.

Департамент охорони здоров’я працює за стратегічними напрямками, відповідно до яких розвивають мережу медичних закладів по області, зокрема, у 22 ОТГ області працює 81 заклад охорони здоров’я; діє 330 пілотних практик загальної сімейної медицини, з яких 193 — сільських амбулаторій.

“Серед громадськості побутує така думка, що медицина реформується, закриваються заклади охорони здоров’я, люди втрачають доступ до медичних закладів...За останні 5 років у нас зменшилась кількість фельдшерсько-акушерських пунктів та дільничних лікарень, в силу того, що вони реорганізуються в сільські лікарські амбулаторії. Проте загалом кількість закладів охорони здоров’я зросла: з 1373 у 2011 році до 1388 у 2016”, - зазначила Ірина Микичак.

Ще одним напрямком роботи у сфері медицини на Львівщині є робота з кадрами: розмови департаменту з керівниками медзакладів, підготовка управлінських кадрів, проведення семінарів, конференцій, у тому числі міжнародних, навчання лікарів, зокрема, з відділень екстреної допомоги, навчальні проекти для сімейних лікарів. Серед інших заходів наймасштабнішим є Львівський медичний форум, який користується великою популярністю у медичному середовищі України та заходи із промоції українських виробників медикаментів.

У законодавчому напрямку департамент має наступні завдання: визначення граничного віку зайняття медичною практикою, проведення навчальних програм, спрощення ліцензування медичних закладів, створення стимулів для залучення фахівців у села, відкритий медичний реєстр кадрів по області, міжнародні стажування, програми конкурсного прийому на керівні й управлінські посади у медзакладах, публічні звіти керівників закладів.

Важливим нововведенням 2016 року у департаменті вважають відкриття доступу для пацієнтів до переліку наявних ліків у медичних закладах, які придбані за бюджетні кошти (інформація має подаватися на сайті департаменту охорони здоров’я та у конкретних закладах). Також всі медичні заклади Львівщини перейшли на відкриті електронні закупівлі через Prozzoro; одночасно було запроваджено програму енергоаудитів.

У напрямку міжнародної співпраці департамент охорони здоров’я реалізує програми спільно зі Світовим банком, урядом Японії, програму “Кусаноне”, має домовленості з Польщею та Німеччиною. 

Проекти стосуються закупівлі медичного обладнання, навчання кадрів та попередження і лікування хворіб: Комплексна програма надання медичної допомоги мешканцям Львівської області, боротьба з онкологічними захворюваннями, покращення медичної допомоги хворим на мієлоїдну лейкемію — на загальну вартість 135, 7 мільйонів гривень. 

Ще один важливий проект, започаткований у 2016 році — переведення стоматологічної допомоги на самофінансування.

Відбувся також перерозподіл коштів із програми сімейної медицини на забезпечення дітей з інвалідністю дороговартісними ліками. Передбачені програми лікування учасників Революції Гідності, воїнів АТО, людей із серцево-судинними захворюваннями, ВІЛ/СНІДом, створення мобільного хоспісу для дітей у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі тощо.

З масштабних проектів, департамент охорони здоров’я ЛОДА планує взяти участь у програмі транскордонної співпраці Україна-Польща-Білорусь, на яку попередньо подали заявки 16 закладів охорони здоров’я з Львівської області. Програму організовує Європейська Комісія з метою підвищення конкурентноздатності прикордонних територій, покращення якості життя та підтримки ініціатив місцевих громад. У рамках транскордонного співробітництва, за результатами конкурсного відбору, буде здійснено фінансову підтримку медичних закладів.

comments powered by HyperComments