Реформа децентралізації: секрети громад Львівщини

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 2 грудня 2016, 16:53
У Львові депутати та представники Об'єднаних територіальних громад зустрілися, аби обговорити питання децентралізації.
Реформа децентралізації: секрети громад Львівщини

30 листопада у рамках програми “U-LEAD з Європою” відбувся круглий стіл, на якому депутати та голови Об’єднаних територіальних громад (ОТГ) ділилися досвідом та секретами успіху за 2016 рік. Наводимо далі найцікавіші з них.

Щоб проект був успішним та отримав фінансування, слід розробляти його комплексно, - вважають у департаменті економічної політики ЛОДА:

“Якщо є, наприклад, проект по заміні вікон, тобто він стосується термомодернізації і енергоефективності, то також хотілося би бачити заміну дверей, опалення,  утеплення фасаду, щоб проект був комплексним, реалізованим і отримав дійсно якісь ефекти по енергоефективності”, - пояснила заступник директора департаменту, Валентина Москаленко.

Зміна мислення на позитив і прозорість дій з фінансами можуть мотивувати громадськість на ініціативи, - наполягає голова Заболотцівської ОТГ, Марія Дискант. 

Елементом гордості, за її словами, стало розуміння людьми важливості процесів, які відбуваються, та пряме включення в них, бажання допомогти. Після проведення громадських опитувань про найважливіші проблеми, які потребують вирішення, ситуація з ініціативами пішла вгору:

“За минулий рік ми самі почистили у с. Висоцькому ставок. У середньому, за підрахунками, нам треба було десь 450 тисяч гривень, а люди зробили це самі — ставок і кілометр русла річки. Крім того було ще впорядкування парку і місць відпочинку”, - розповіла Марія Дискант.

Треба шукати “джокерів” і шляхи прибутку в індустріалізації, - вважає голова Грабовецької ОТГ, Богдан Барабаш.

“У нас є так званий “джокер”, якого ми ще зовсім не реалізовували — це наявність величезного комплексу незадіяних територій — військовий аеродром, майже 500 га. Інвестори готові розміщати обладнання, розвивати завод на 120 робочих місць, вони хочуть якраз місце біля Стрия. Надати сходу майданчик у 10-15 га — спробуйте пошукати, а майданчик на кількасот гектарів, я думаю, що і в області такого унікального місця не дуже багато”, - поділився Богдан Барабаш.

Окрім реалізації аеродрому, у Грабовецькій ОТГ планують створювати потужний індустріальний парк із залученням підприємств та логістичні розв’язки для м. Стрия.

Продукти українського виробництва можуть забезпечити значну економію, - переконує голова Новокалинівської ОТГ, Богдан Юзвяк.

За словами чиновника, після реконструкції Корналівської школи та заміни котла в цій школі на твердопаливний (українського виробництва), установа має змогу заощадити 2/3 палива на рік. Із 60 тон закупленого вугілля планують використати лише 20, решти, за попередніми підрахунками, вистачить ще на 2 роки.

Досвід керівників — секрет успіху громади, - наголошує голова Тростянецької ОТГ, Олександра Леницька.

У цієї громади була свобода підбору кадрів, тому тут розробили власну схему роботи: 28 людей складають адміністративний центр, а впродовж року оголошуються конкурси на заміщення вакантних посад, яких у резерві завжди є 2-3. Таким чином на посаду можна “переманити” досвідченого фахівця з іншої галузі.

comments powered by HyperComments