Театральні актори Львова коментуватимуть вистави для незрячих

Юлія Субота  |  Понеділок, 9 лютого 2015, 21:37
Актори львівських театрів вчаться коментувати твори для незрячих.
Театральні актори Львова коментуватимуть вистави для незрячих

Сьогодні, 9 лютого, вперше в Україні, розпочались спеціалізовані курси з аудіодискрипції динамічних візуальних творів для незрячих. Вести курси будуть актриса театру імені Марії Заньковецької Олександра Бонковська та психолог Жанна Катерняк.  Триватимуть заняття до 20 лютого, а учасники по їх закінченню отримають відповідні сертифікати.

Першими слухачами незвичного поки для нашого простору курсу стали актори театрів Львова та області, які по закінченню занять зможуть з самотужки допомагати неповносправним глядачам уявляти картину того, що відбувається на сцені під час вистави. 

Минулого року в якості пілотного проекту у Львові вже показували виставу у супроводі аудіодискрипції. Експеримент мав чималий успіх, тож як розповідає Оксана Потимко (директор Львівського обласного ВГО "Українська спілка інвалідів - УСІ"), ще тоді було прийнято рішення про проведення спеціалізованих курсів з аудіодискрипції. 

Цікаво, що теоретична частина занять для акторів становить лише 1/5 курсу, все решта - практика. Вже на середу, 11 лютого, учасники курсів мають приготувати опис перших 5-ти хвилин мультфільму так, аби лексика була зрозумілою для незрячих з народження людей.

Долучився до доброї справи й департамент з питань культури, національностей і релігії Львівської ОДА, цьогоріч там передбачено виділення з бюджету області 80 тис. грн. на цю програму, і, зокрема, на закупівлю аудіогідів.

Курси триватимуть до 20 лютого, після чого сертифіковані вже актори, матимуть змогу приступати до озвучення вистав для незрячих глядачів. 

 

 

 
comments powered by HyperComments