«Правий сектор» роздав львів’янам на проїзд у маршрутках «Три Синютки» (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 5 травня 2014, 23:45
У Львові «Правий сектор» провів акцію проти незаконного підняття ціни на проїзд у львівських маршрутках. Активісти закликали до бойкоту нового «тригривневого» тарифу на міські перевезення у автобусах та маршрутках, що його з 1 травня цього року встановила міська влада.
«Правий сектор» роздав львів’янам на проїзд у маршрутках «Три Синютки» (ФОТО)

Зокрема, учасники пікету назвали незаконним і «липовим» рішення міськвиконкому  від 28 квітня, про підняття цін на проїзд від 2 до 3 грн. Відтак, активісти роздавали пасажирам листівки у вигляді купюр із зображенням на них першого заступника міського голови Олега Синютки під назвою "Три Синютки".

Як заявив політичний референт "Правого сектора" на Львівщині Віталій Сергатюк, вони не заперечують, що ціна на проїзд має відповідати витратам. Однак, у Львові повністю ліквідували соціальний транспорт, перейменувавши звичайні рейсові маршрути в маршрутні таксі.

«Тож в пасажирів вимагають 3 грн за проїзд у рейсовому автобусі, який мав би коштувати 1 грн. Але я маю право обирати – чи їхати за гривню в переповненому автобусі чи за 3 грн у маршрутному таксі.  А коли 200 чоловік, які набивається у автобус-гармошку – це все одно, що назвати електричку маршрутним таксі, де б кожен смикав стоп-кран, коли йому хочеться зупинитися», - каже Сергатюк.

До того ж, за словами активіста, згідно постанови Кабміну маршрутне таксі не може слугувати основним транспортом, тільки додатковим. І запроваджується тільки там, де є звичайне сполучення – рейсовий автобус, тролейбус або трамвай.

«Маршрутне таксі може курсувати наприклад вздовж марш туру 25-го тролейбуса, який сполучає мікрорайон Сихів з автовокзалом. Всі інші маршрутні таксі з Сихова є незаконні, адже вони не дублюють соціально спрямований транспорт», - запевняє Віталій Сергатюк.

Відтак, активісти обіцяють виступати проти підняття цін на проїзд, доки не  дізнаються скільки насправді заробляють перевізники.

«Перевізники запевняють, що збирають приблизно по 1200 грн з автобуса в день. Це означає 10 рейсів по 60 чоловік. Та це маячня - великі автобуси-гармошки, возять по сотні пасажирів. Самі водії розповідають, що за день збирають від 3 - 5 тис.грн. Тож 70%, які кладуть собі в кишеню перевізники залишається в тіні. А міськвиконком замість того, щоб захищати права споживача йде на поступки перевізникам», - говорить Сергатюк.

 

comments powered by HyperComments