У Львові відзначили річницю створення Гімну України (ФОТО, ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 11 березня 2014, 16:05
З нагоди відзначення 149-ї річниці створення Гімну «Ще не вмерла Україна» львівяни влаштували масштабний флеш-моб. Молоді люди масово зібралися на площі Ринок та хором виконали державний Гімн на честь тих, хто загинув, виборюючи незалежність та свободу Україні.
У Львові відзначили річницю створення Гімну України  (ФОТО, ВІДЕО)

Також студенти принесли на площу велетенський прапор України та, тримаючи над головою сині і жовті аркуші паперу, вишукувались у формі тризуба.

Нагадаємо, створення українського гімну бере початок з осені 1862 року, коли український етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Деякі дослідники вважають, що на його написання вплинули мотиви мазурки «Jeszcze Polska nie zgineła…», яка згодом стала польським гімном.  «Марш Домбровського» на той час був популярним серед народів, що боролися за незалежність.

Поширення цього вірша серед українофільських гуртків, щойно об'єднаних у Громаду, сталося дуже швидко. 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дав розпорядження вислати Чубинського «за шкідливий вплив на розум простолюду» на проживання в Архангельську губернію.

Перша публікація вірша Павла Чубинського — у львівському журналі «Мета», 1863, № 4. Отримавши поширення на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Один із них, отець Михайло (Вербицький), знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського, написав музику до нього. Вперше надрукований у 1863, з нотами — у 1865, вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917 році.

У 1917–1920 рр. «Ще не вмерла Україна» як єдиний державний гімн законодавче не був затверджений, використовувалися й інші гімни. 1939-го року «Ще не вмерла Україна» затверджений гімном Карпатської України.

Коли в Радянському Союзі було вирішено створити окремий гімн для кожної країни в його складі, вірш «Ще не вмерла Україна» відкинутий як варіант, щоб не викликати сепаратиськінастрої серед українців. Потрібен був текст, у якому б стверджувалося, що Україна — держава, що входить до складу СРСР, що вона там «Між рівними рівна, між вільними вільна» та обов'язково повинна була висвітлена комуністична партія, яка веде Україну до комунізму. Це завдання виконав Павло Тичина. Його варіант «Живи, Україно, прекрасна і сильна» став державним гімном Української РСР у період з 1949 до 1991 рр. Композитор Антон Лебединець створив музику для нього. Але цей гімн так ніколи й не знайшов популярності. Майже на всіх офіційних зборах лунав гімн СРСР, а не Української РСР.

15 січня 1992 р. музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України, що знайшло своє відображання у Конституції  України. Тільки 6  березня 2003-го ВР України ухвалила Закон «Про Державний гімн України», котрий запропонував президент Леонід Кучма. Законопроектом пропонувалося затвердити як Державний гімн Національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами першого куплета і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Перша строфа гімну, згідно з пропозицією президента, звучатиме «Ще не вмерла України і слава, і воля».

Цей закон підтримали 334 народних депутати, проти висловилися 46 з 433, що зареєструвалися для голосування. Не брали участі в голосуванні фракції Соцпартії і Компартії.

З прийняттям цього закону Стаття 20 Конституції України набула завершеного вигляду. Національний гімн на музику М. Вербицького отримав затверджені законом слова.

comments powered by HyperComments