Як ошукують людей при нарахуванні субсидії за опалення

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 6 липня 2010, 14:18
Для тих, у кого встановлено газовий лічильник, держава встановлює норму кількості газових кубів, які можна спалювати за один місяць. Якщо господар будинку у холодний період спалить більше газу, то за залишок від буде сплачувати повну вартість без жодної державної допомоги, а якщо в теплий жовтень чи травень газу буде спалено менше від норми, то такий мешканець у примусовому порядку буде повертати частину грошей назад у відділ субсидії. Ті, хто не мають лічильників сплачують за газове опалення у весняний і зимовий період однакову суму. У них є лише одна малесенька перевага, їм не загрожує примусове повернення грошей наданих відділом субсидії.
Як ошукують людей при нарахуванні субсидії за опалення

Звісно, що в жовтні чи травні є менша потреба у спалюванні блакитного палива, але грошовий розмір субсидії та норма кількості кубічних метрів газу є однаковою для усіх місяців. Якщо газовий лічильник покаже, що газу спалено менше норми, то господар будинку поверне гроші назад у відділ субсидії. Очевидно, що такий варіант не всіх влаштовує і газ просто спалюють, хоч на те і немає жодних потреб.

У зимові місяці більшість сімей спалює газу більше за встановлену норму, тому доводиться значно переплачувати, а субсидія покриває лише незначну частину витрат. Малозабезпечені часто змушені найбільше заощаджувати газ в зимовий період.

Тепер можна уявити таку картину: в теплий період люди спалюють набагато більше своїх потреб, а взимку вимушені значно заощаджувати і мерзнути.

Дехто не погоджується з таким використанням ресурсів і спалює газ лише за потребою. Такі чесні люди потім змушені в примусовому порядку повертати частину грошей назад у відділ субсидії за всі місяці, а не лише за ті, в яких був недопал газу, і наступного року розмір субсидії буде меншим.

Для кожної оселі, в якій наявний газовий лічильник, встановлюється місячна норма використання блакитного палива. Розраховується вона в якийсь таємний спосіб, оскільки людям цієї інформації не надають. Звісно, що цей показник розраховують так, щоб субсидія була якомога меншою.

Крім того, почали ошукувати малозабезпечених ще й у такий спосіб. Щомісяця не перевіряють показники газового лічильника, а потім загальну суму розписують так, що у теплий період газу було використано значно менше норми, а в зимовий – більше. Тоді малозабезпечені люди змушені повернути частину субсидії назад у державу, а за зимовий період сплатити за значну частину використаного газу без субсидії.

Виникає одне питання, чому всі люди, які користуються субсидією, не напалюють норму газу в теплий період? Це ж зовсім не важко, вімкнути газ, відчинити двері, вікна і нехай собі горить, доки лічильник не покаже норму. Але ж субсидія не відшкодовує повністю сплату за опалення, тому частину все одно доведеться сплачувати самому. Саме тому не всі погоджуються використовувати газ не за потребами і сплачувати за нього.  

 

comments powered by HyperComments