Наслідки Чорнобильської катастрофи будуть відчутні ще 800 років

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 26 квітня 2010, 16:16
Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Про жахливі для людства наслідки писатимуть ще багато років, бо ця трагедія відбиватиметься на здоров’ї людей не одного покоління. Ніби вже все всім відомо, але є ті факти, які однозначно спростовують віру у випадковість вибуху, і віру в те, що дії влади до цього не мають жодного стосунку.
Наслідки Чорнобильської катастрофи будуть відчутні ще 800 років

Почати можна з того, що сама атомна електростанція була побудована на розломах земної кори. Такий ризик в атомній енергетиці ні до чого гарного привести не міг, окрім тих жахливих наслідків, які маємо зараз. Чому не було вибрано інше місце? Про це і дотепер продовжують мовчати.

Усім відомо, що совєтська влада заощадила на будівництві аварійного накриття, тобто саркофагу, бо важливішим у ті часи було те, наскільки швидко і дешево буде вироблятися електроенергія. Адже в багатьох країнах Європи і США були аварії на атомних електростанціях, але від величезних радіаційних викидів їх рятували саркофаги і попередньо підготовлені шахти, в які падало обладнання, уранові стержні, які, власне і входять до будови реактора, і сама споруда, а згори все це накривалося кілометровим шаром землі і саркофагом.

На сьогодні, серед загалу побутує думка про те, що автоматика на Чорнобильській атомній електростанції часто вимикалася, для того, аби якомога більше виробити електроенергії. Звісно, що детальніше це питання повинні досліджувати експерти, але диму без вогню не буває. 

Доки не будуть націоналісти при владі, доти і будуть продовжувати приховувати причини і наслідки аварії на ЧАЕС. Але українці повинні усвідомлювати наскільки небезпечним є радіаційне опромінення. Адже, якщо рахувати періоди розпаду і напіврозпаду, то в деякі періоди, вплив радіації буде значно підсилюватися, ніж, наприклад, 5 чи 10 років тому. 

Хіміко-фізичні дослідження показали, що радіаційний фон стане безпечним для людини не раніше ніж через 800 років. Звісно, що екологи б’ють на сполох, але шукати шляхи вирішення проблеми і вкладати кошти в наукові розробки “українська” влада не поспішає. 

Для власної безпеки варто пам’ятати, що з 12 до 16 години, особливо у літній період часу, перебувати на відкритому сонці дуже шкідливо. Але чи слідкують за цим вихователі дитячих садочків, дитячих літніх таборів відпочинку, шкіл та й самі батьки?... На це питання знають відповідь всі. Але чи робимо ми самі хоч щось для захисту свого здоров’я? Чи можемо ми відмовитися від відпочинку на річкових пляжах чи просто прогулянок на відкритому сонці, в цей вищезазначений час?...

Зараз в Україні все більше і більше народжується дітей із невиліковними генетичними хворобами і однією з головних причин тут є підвищена радіація і її вплив на людину. Бо після Чорнобильської катастрофи на сільських фермах народжувалися телята з шістьма головами, виростали величезних розмірів лопухи і гриби, саме про це і розповідала доярка, яка працювала на одні з ферм чернігівської області.

Та говорити можна багато, але суть тут одна. Давнє місто Чорнобиль, перші згадки про яке датуються ще 1193 року в Іпатієвському літописі, перетворено на руїну. Хоч зараз там і мешкає невелика частинка населення, яка не згодилася на переїзд в інші місця під час евакуації, але надалі приїздити в Чорнобиль для постійного проживання ніхто не буде. Це містечко, назва якого походить від слова “чорнобильник”, тобто різновид полину, просто знищено вщент. 

Дехто, ще наважується давати оголошення про поїздки в місто Чорнобиль на екскурсію. Цікаво, а на той світ нема екскурсій? Хіба можна на такому будувати туристичний бізнес? І чому влада не приймає ніяких відповідних рішень?... Та що тут казати, коли влада не є українською і розпочато повернення в російський “совок”.  
 

comments powered by HyperComments