Патріотичний фестиваль, який не подобається команді міського голови Львова, відбудеться

Олекса Олич  |  П'ятниця, 30 серпня 2013, 13:50
Традиційно Львів вважається своєрідним П’ємонтом, звідки йдуть національно-патріотичні імпульси для всієї країни. З цим твердженням можна погоджуватися або сперечатися. Але все ж таки тут є свої особливості і політичного, і громадського, і культурного життя, які особливо виокремлюють Львів не просто серед інших обласних центрів, але й з-поміж центрів саме Західної України. Один з них – традиційний дитячо-юнацький фестиваль «Сурми звитяги».
Патріотичний фестиваль, який не подобається команді міського голови Львова, відбудеться

Фестиваль унікальний тим, що заохочує молодь до плекання мистецької спадщини січових стрільців, вояків УГА, бійців ОУН та УПА, а також, що дуже важливо - до творення сучасного українського патріотичного мистецтва.

Міський голова Андрій Садовий та його команда мають з цього приводу власне міркування. Вони вважають, що місто необхідно «європеїзувати» (яке і без таких сумнівних експериментів якось століттями обходилося). А оця «неоєвропейськість» означає вихолощення у Львові українського патріотичного духу – того самого, за який Львів власне й шанують як прихильники, так і противники.

Цього року міські чиновники вирішили не фінансувати 14-й фестиваль «Сурми звитяги». Таке офіційне рішення конкурсної комісії з визначення кращих соціально-культурних проектів на 2013 рік за напрямком «Культура». Що ж, комісія може приймати будь-які ухвали. Як би не один важливий момент. Справа в тому, що члени комісії з нібито «своїм» рішенням ознайомились тільки з листа-відповіді управління культури міськради, який їм показали не хто інші, а члени оргкомітету фестивалю. І були доволі здивованні такою інформацією, оскільки під час презентації на комісії «Сурми звитяги» отримали чи не найкращі відгуки. Свій подив вони вирішили з тих чи інших міркувань залишити при собі, натомість люди, які від самих початків займалися організацією фестивалю, вирішили, що просто змовчати в такій ситуації львів’янам не личить.

Директор фестивалю «Сурми звитяги» Володимир Степанишин: «Все було погоджено, але через декілька місяців, на початку липня, прийшов лист, в якому повністю відмовили в отриманні фінансування, оскільки захід не добрав у рейтингу 0,1 бала (3,4 замість 3,5). Інших пояснень не було. Після того ми мали розмову і з секретарем конкурсної комісії Любомиром Зубачем і з керівником управління культури Іриною Подоляк,  ніхто нам нічого не зміг пояснити. З цього ж приводу була зустріч із секретарем ради Василем Павлюком, який порадив подати апеляційного листа до конкурсної комісії».

//zik.ua

Член журі фестивалю Юрій Антоняк: «Фестиваль «Сурми звитяги» є єдиним в Україні, головною вимогою для участі в якому є патріотична тематика пісень, віршів чи постановок. І єдиним дитячо-юнацьким фестивалем, який регулярно проходить вже 15 років. Цього року він буде 14-м, оскільки не проводився в 2004 році на загальноукраїнському рівні – всі наші друзі, які займалися від початку його організацією, тоді були активними учасниками Помаранчевої революції. Фестиваль триває протягом року і завершується гала-концертом в Львівському оперному театрі. Його учасники – молодь з різних областей Заходу та Сходу України. І рівень фестивалю є достатньо високий як для його статусу дитячо-юнацького. Вже багато років поспіль головою журі є Герой України, лауреат Шевченківської премії, композитор Мирослав Скорик. Що ж, наш фестиваль не витримав «чесної» конкуренції у міськраді. До речі, це вже не перший раз, коли місто відмовляється фінансувати захід, в той час, як обласна рада та адміністрація всіляко його підтримувала і підтримує. Очевидно, для управління культури Львівської міської ради патріотична пісня скоріше є недоліком, ніж перевагою, як і для, до прикладу,  Дмитра Табачника. Ось що їх єднає. Думаю, він із задоволенням підписався б під фразами «патріотичність – не показник мистецької вартості» або «цікавить тільки патріотизм – тоді це просто не до культури», які лунали від нашого «культурного» чиновництва. Так, нас цікавить тільки патріотичне мистецтво, а не «відкати» для чиновників. Знайти спонсорські кошти на некомерційний дитячий фестиваль патріотичного мистецтва зараз практично не можливо. Але «Сурми звитяги» відбудуться і без міського бюджету, не вперше!».

Порадившись і зваживши всі обставини, організатори ухвалили принципове рішення: 14-й дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги» таки справді відбудеться, не зважаючи на, м’яко кажучи, дивну алергію керівництва управління культури до патріотичного мистецтва. Цьогоріч складатиметься він традиційно з двох турів: місцевий відбірковий проходитиме у жовтні, а всеукраїнський – у Львові, 1-3 листопада. Завершиться фестиваль традиційним гала-концертом у Львівському оперному театрі 4 грудня. Кращих виконавців визначатимуть у таких номінаціях: «Солісти-вокалісти», «Вокальні та вокально-інструментальні ансамблі», «Хорові колективи, капели та ансамблі бандуристів», «Духові оркестри та інструментальні ансамблі», «Літературно-музичні композиції», «Художнє читання». Спільною вимогою для всіх номінацій була, є і залишатиметься патріотична спрямованість номерів – всупереч світогляду міських чиновників.

comments powered by HyperComments