Олександра Коваль: «Завдяки Форуму видавців Львів визнаний книжковою столицею України»

Оля Юречко  |  Середа, 28 серпня 2013, 17:16
По закінченні літа Львів розпочинає новий етап свого культурного та, водночас, інтелектуального життя. Найвідоміші події, що набули широкого резонансу не лише в Україні, але й у світі, чекають на львів'ян та гостей міста цієї осені. І одна із них – Форум видавців, який цього року святкує свій 20-річний ювілей. Про особливості цієї грандіозної події, її досягнення та проблеми організації розповіла «Справжній Варті» Олександра Коваль, президент Форуму, і, за версією журналу «Кореспондент», одна із найвпливовіших людей України.
Олександра Коваль: «Завдяки Форуму видавців Львів визнаний книжковою столицею України»

- Пані Олександро, чого досяг Форум видавців за 20 років? 

- Львів визнаний книжковою столицею України. Це сталося завдяки Форуму видавців. Форум видавців – одна із найбільших туристичних подій в Україні. Літературний фестиваль Форуму видавців визнаний одним з трьох найбільших літературних фестивалів Європи. Так вважає журнал "Forbes". І, звичайно, наші фінансові показники: понад три тисячі унікальних письменників з різних країн світу побували на формі за усі ці роки.

- А як відбувається запрошення письменників на Форум?

- Усім відомо і ми цього не приховуємо, що зірки першої величини до нас не їздять. Не тому, що це Форум, а тому, що це Україна з її специфічним ринком. Ми запрошуємо таким чином: приходить до нас якийсь автор і каже: «Я познайомився з дуже гарним автором з Македонії, його треба запросити на форум». Ми, знаючи цього автора, і те, що він поганого не порадить, з радістю запрошуємо таку людину на форум і тоді ось цей автор (наприклад, з Мексики) знаходить собі у Мексиці фінансування на дорогу, а тут ми на себе беремо його проживання, харчування і забезпечення його участі у різних заходах форуму. І, як показує досвід, навіть, якщо приїжджає невідомий українцям автор, то потім (переважно за два-три роки) з’являються переклади його книжок. Це є такий прямий і безпосередній вплив Форуму видавців на літературний процес в Україні.

//www.day.kiev.ua

- Кожного року Форум видавців визначає найкращу книгу та присуджує нагороди кращим авторам. 20-й Форум матиме якусь нову, іменну нагороду?

- У нас є конкурс на здобуття премії «Найкраща книга Форуму видавців». Кількість основних нагород дорівнює рокові проведення Форуму. Цього року їх буде двадцять. Минулого року було 19, позаминулого – 18.

Кращу книгу обирає журі зі 100 осіб, яке сформоване за професійним принципом. Велике журі складається з 20 малих,  до кожного з яких входять від 3 до 5 чи 7 осіб. Це літературознавці, мовознавці, педагоги, культурологи, музейники, журналісти, фізики. Кожне з цих малих журі пропонує свій список з 20 кращих книжок. Потім ми їх накладаємо і за рейтингом визначаємо ті 20 книжок, які здобули найбільше голосів малих журі. Таким чином, ми відображаємо структуру попиту на ці книжки.

- У Львові є багато наукових установ, які видають книги. Чи співпрацює Форум видавців з ними, щоб якимось чином популяризувати власне львівську наукову книгу?

- Ми співпрацюємо зі львівськими навчальними закладами. Це, насамперед, Львівська політехніка, яка є нашим співорганізатором. Кілька років поспіль цей університет дуже нам допомагає тим, що поселяє 80 осіб у гуртожитках. Там живуть наші молоді автори і волонтери, які приїжджають на Форум з інших міст. І, звичайно, якби не це, ми б не мали, де таку кількість людей прийняти.

Це також Банківський інститут. Багато заходів у нас планується разом з Католицьким університетом, з ним у нас інтелектуальна співпраця: він ініціює дискусії, модерує заходи, агітує студентів відвідувати Форум. Це й Університет ім. Івана Франка, з яким співпраця могла б бути і кращою. Цього року заходи будуть відбуватися і Музичній академії ім. Лисенка, і в Академії сухопутних військ.

Щодо наукових установ, це, насамперед Інститут українознавства, який має на Форумі свій стенд, вони займаються потужною видавничою діяльністю і співпрацюють з нами ще від початку.

- Після закінчення Форуму минулого року було багато розмов про те, що надалі Форум відбуватиметься під егідою Ріната Ахметова. Наскільки ці чутки відповідають дійсності?

- Цього року Фонд Ріната Ахметова виділив нам 157 тисяч гривень. Це становить приблизно п’ять відсотків від нашого загального бюджету. Люди знають те, що вони хочуть знати. Я усіх львів’ян закликаю дати свої власні 10 грн. Якби кожна сім’я дала цих 10 грн, то ми би не потребували стороннього фінансування взагалі.

//staywithme.com.ua

- Як живе Книжковий форум у «міжфорумний» час?

- Окрім Форуму видавців ми також проводимо Фестиваль дитячого читання у травні. Цього року він відбувався вже всьоме. Передує йому Всеукраїнський конкурс дитячого читання, в якому бере участь більше 100 тисяч дітей з усієї України. Ці два заходи, до речі, взагалі ніким не фінансуються. Ми шукаємо партнерів, спонсорів. Палац мистецтв безкоштовно надає нам приміщення на цей фестиваль. І маємо партнера - Фонд «Кока-Кола». Але цього все одно замало і його доводиться дофінансовувати з тих коштів, які ми заробляємо на Форумі видавців.

Два роки ми організовуємо стенд на Лейпцизькому Книжковому ярмарку, беремо участь у великому міжнародному ЄЕСівському проекті «Букплатформа», який передбачає проведення досліджень книжкового ринку в Україні, Грузії та Вірменії.

- Яким Ви бачите майбутнє Форуму видавців?

- Радісним (сміється). Я бачу форум, у якого будуть сотні спонсорів, усі батьки усіх львівських дітей і усіх навколишніх сіл будуть мріяти про те, щоб потрапити сюди.

А якщо серйозно, здійснення своєї мрії я вже бачу в Лейпцигу. Лейпциг – це місто менше від Львова. Книжковий ярмарок, який там є, – другий найбільший  книжковий ярмарок у Німеччині після Франкфуртського, однак вони різні за суттю. Лейпциг – це не ярмарок для видавців, а, насамперед, для читачів. У цьому місті Ярмарок відвідує 165 тис. осіб. 

 У Львові лише студентів 120 тисяч, з яких Форум відвідує близько 10 тисяч. У Лейпцигу здавна повелася така традиція, що дітей висилають на цей форум. Більше того, їх звільняють з навчання, бо усі вчителі і викладачі переконані у тому, що їм день перебування на такому фестивалі, у такому товаристві дасть більше, ніж день навчання у школі. Діти отримують завдання: написати про щось конкретне. Для цього учитель обирає з програми Ярмарку пункти, які, на його думку, є найцікавіші. Наші видавці були шоковані тим, як почали підходити діти і говорити, що вони хочуть дізнатися щось про українську літературу, тому що у Львові і Києві вони не бачили таких дітей, яких зі школи прислали дізнатися щось про українську літературу. А їм треба. Бо вони хочуть пізнавати світ. Вони вважають, що це їм допомагає жити… Я теж так вважаю… Бо якщо в це не вірити, то не треба займатися тим, чим ми займаємося. І взагалі: чи варто жити, якщо ми до цього не доростемо.

 


comments powered by HyperComments