День Незалежності у Львові: глушина, профанація і кришнаїти з бубном

Валерій Шмаков  |  Неділя, 25 серпня 2013, 13:23
Вчора Україна святкувала свій 22-й День Незалежності. Очевидно, що значна кількість людей довго чекали цього дня. З нагоди свята до Львова з надією гарно провести час з'їхалось чимало люду як з прилеглих сіл, так і з інших областей та країн. Проте, нічого грандіозного та навіть нового в культурно-розважальній програмі у столиці Галичини їх не чекало.
День Незалежності у Львові: глушина, профанація і кришнаїти з бубном

Хоча програма святкувань на перший погляд була насичена різноманітними заходами, та насправді натовпи людей в центрі Львова переважно нудилися через відсутність цікавих атракцій. А тим, кому масові заходи не цікаві, розважав себе сам та тішився з того що є. Так одразу декілька анонсованих Львівською міською радою подій зовсім не відбулися. Наприклад, відкриття канатної дороги у парку «Знесіння» перенесли на наступний день, а мотоциклісти взагалі проігнорували шоу байкерів на Сихові.

В центрі міста львів’ян та гостей міста розважали вуличні концерти, навколо яких товпилися люди і танцювали діти. А також козаки, батяри, хлопці в формі вояків УПА та актори в ролі живих статуй, з якими фотографувалися туристи. Проте, для львів’ян ці атракції давно знайомі та вже не викликають зацікавлення. Через відсутність якоїсь альтернативи чимало зівак на площі Ринок зібрала акція кришнаїтів, які танцювали під бубен, співали «Харе Кришна!» і роздавали дітям солодощі.

В «Майстерні шоколаду» на вулиці Сербській всім охочим безкоштовно наливали гарячий шоколад з щойно відкритої «шоколадної каналізації», труби якої, до речі, незаконно встановлені на фасаді будинку. О 13.30 на площі Міцкевича мала розпочатися експозиційна виставка автомобілів Mini Cooper, на якій обіцяли показати понад 30 авто. Проте, з великим запізненням на площу приїхало лише з десяток машин. Куди поділись інші обіцяні – невідомо. Відтак, чимало людей не маючи  чим зайнятися сиділи у кав’ярнях, гуляли містом та фотографувались у вишиванках біля пам’ятників.

Деякі літні жіночки аби підтримати святковий настрій влаштували вуличні співи патріотичних пісень за що перехожі їм щиро аплодували. Молодь почала підтягуватися до центру вже під вечір.

Від Львівської опери під веселу і гучну музику стартував Всеукраїнський тверезий забіг, присвячений Дню Незалежності. Декілька десятків молодих активістів пробігли вулицями Львова 30 км заради здорової нації та завершили марафон на площі Ринок уже ввечері. Також перед оперою відбулось урочисте відкриття веломарафону Львів-Краків, понад 60 учасників якого сьогодні вирушили у дорогу, щоб подолати 325 км. Виступи велоакробатів на відкритті марафону дещо підбадьорили настрій глядачів.

Ближче до вечора під пам’ятником Т.Шевченку розпочався традиційний спільний молебень за Україну, на який зібралися переважно люди старшого віку. Серед натовпу у вишитій сорочці молився і міський голова Андрій Садовий. Після молитви присутні слухали Шевченкові твори у виконанні хорової капели «Дударик», а діти в вишиванках перевіряли на міцність пам’ятник Шевченку, змагаючись хто вище залізе.

0 17.00 в парку культури ім. Б.Хмельницького мав розпочатися концерт Ігоря Богдана для шанувальників традиційної української естради. Згідно анонсу Львівської міськради концерт мав тривати до 22.00, проте розпочався чомусь в 16.30, а завершився теж швидше графіку - о 18.45. Тож вже о сьомій вечора натовпи людей вже покидали парк. В цей же час на площі Ринок розпочинався концерт «Віртуозів Львова» на великій сцені.

Варто відзначити, що цьогоріч різноманітні заходи до Дня Незалежності вирішили окремо провести і в львівських мікрорайонах Сихів та Левандівка. Дітей та їх батьків чекали майстер-класи з рукоділля, виступи ансамблів, спортивні змагання, ярмарки ремесел, соціальні екскурсії та багато іншого. Тож варто сподіватися, що в спальних районах святкування Незалежності пройшло краще, ніж це було в історичному центрі Львова.

Відтак, міським чиновникам, відповідальним за культурну сферу мабуть варто замислитись над більш креативними ідеями щодо відзначення важливих державних свят. Звісно, не варто перетворювати День Незалежності на вар'ятські гульби для молоді, та чи захочуть вдруге до Львова приїхати туристи із такими враженнями про наші офіційні свята?

Відео автора:

Жінки співають на вулиці

Кришнаїти в День Незалежності у Львові;   продовження

comments powered by HyperComments