Врятувати музей. Золочівський замок отримав шанс не стати руїною 17 століття

Юлія Миколишин  |  Четвер, 15 серпня 2013, 17:19
У Золочівському замку розпочали ремонт даху надбрамного корпусу, який обвалився ще два роки тому. Тоді, через брак фінансування, його просто накрили плівкою. Як наслідок - під загрозою опинилося функціонуванння всього музею. Адже дощі заливали котельню, розташовану в цьому корпусі, а експонати нищилися від сирості та холоду.
Врятувати музей. Золочівський замок отримав шанс не стати руїною 17 століття

Рівно два роки тому, у серпні 2011-го, в надбрамному корпусі Золочівського замку, датованому 17 століттям, обвалився дах. Майже одразу впав він і у прибудові корпусу. Тоді, щоб хоч якось врятувати приміщення, працівники музею накрили дах плівкою. «Восени силами працівників Золочівського замку дах тимчасово закрили плівкою. Так званим паробарєром. Але це знов ж таки тимчасові заходи були виконані. Ви знаєте, що ця зима була дуже сніжною і працівники постійно вилазили на дах скидати сніг», - розповідає генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв  Лариса Возницька [ - музей-заповідник «Золочівський замок» — відділ Львівської галереї ].

Проте це не рятувало. Сніги та дощі заливали адміністративні кімнати, бібліотеку, кабінети наукових працівників та реставраторів. Але найгірше, що в цьому ж корпусі була розташована котельня, яка теж не могла працювати під дощем. Тож її доводилося зупиняти. А без тепла, в сирості та холоді псувалися експонати інших корпусів музею. Загострилася ситуація в Золочівському замку, коли у надбрамному корпусі, через постійну вологу почав обвалюватися карниз. Тоді навіть довелося зачиняти вхід до музею, щоб часом уламки стіни не впали відвідувачам на голови.

Від безвиході, у відчаї працівники музею стали просити допомогти врятувати Золочівський замок меценатів. І тоді на прохання відгукнувся Петро Писарчук [- львівський підприємець, голова обласної організації Партії регіонів, колишній народний депутат], який вже вкотре як меценат допомагає музею-заповіднику. Роботи з перекриття даху почалися минулого тижня. І вже за кілька днів завершаться. Проте,  щоб привести до ладу корпус потрібно ще чимало сил. За час відсутності даху тут повністю знищилась підлога, стіни вкрилися грибком, стелі осипалися. Проте працівники Золочівського замку кажуть – все буде зроблено поступового, головне, що тепер вода не литиметься зі стель,  а сніг не падатиме на підлогу. 

comments powered by HyperComments