Євген Дзиндра: „Хай мої камені з вами говорять…”

Наталя Істоміна  |  Неділя, 11 серпня 2013, 12:53
У Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрили виставку видатного скульптора Євгена Дзиндри. Виставка приурочена 100-річчю з народження митця. У музеї експоновано 42 твори художника, зокрема, скульптури, плакети і надгробні маски. Твори для виставки взяті із колекції музею та родини скульптора.
Євген Дзиндра: „Хай мої камені з вами говорять…”

Матеріал, який експонується на виставці привідкриває завісу багатовимірного автора, який мав виразні етнокультурні ресурси творчості. Євген Дзиндра мав свій індивідуальний шлях, прагнення, відкриття, в тому числі і невдачі. Творчий матеріал, який можемо побачити, демонструє кілька важливих складових, які формують більш цілісне уявлення про цього неординарного митця. З одного боку майстра, який багато в чому був офіційним, від якого чимало залежало у визначенні пріоритетів культурно-мистецького життя Львова 50 – 80-х рр. минулого століття.

З іншого боку, ми можемо побачити ті лінії, які у більшій мірі виявляють його індивідуальне "я", емоційне поле, дуже тонке ставлення до традицій, родинних зобов’язань. Про це розповів Роман Яців, проректор Львівської національної академії мистецтв.

zaxid.net

Іван Терещак, куратор виставки, зазначає, що цікавими експонатами музею є ранній автопортрет  1943 року і автопортрет 1963 року.  Крім того, на виставці експоновані посмертні маски Іларіона Свєнціцького, Олени Степанів-Дашкевич, Василя Барвінського, Станіслава Людкевича, Дениса Лукіяновича. З приводу цих масок Роман Яців зазначає, що  митець творив не тільки у межах якогось канону, що домінував на той час, а в межах самодостатності того чи іншого образу. „Посмертні маски пояснюють, що Євген Дзиндра дуже був прискіпливий до стилю, структури психіки тої особистості, яку він портретував, образ якої залишав на вічність” -  розповідає він.

zaxid.net

Доньки Євгена Дзиндри Уляна і Тамара розповіли, що подарують музею 8 робіт Євгена Дзиндри. Це будуть скульптури і плакети улюблених і шанованих автором людей. Свою волю митець заповідав як:  „Хай мої камені з вами говорять…”.

Довідка

Євген Васильович Дзиндра — український скульптор, викладач, громадський діяч. Один з кращих львівських скульпторів середини XX ст. Народився в селі Демня на Львівщині, закінчив Львівську художньо-промислову школу,  відділ декоративної скульптури. Працював викладачем у Львівському училищі прикладного мистецтва та на Львівській скульптурній фабриці. Справжній розквіт таланту мистця настав у післявоєнний період.  Найкращі роботи: погруддя закарпатського художника Ф. Манайла, скульптура «Мати» і постать композитора Станіслава Людкевича.

Євген Дзиндра також є автором кам'яних левів, що стоять на площі Ринок біля львівської Ратуші.

 

comments powered by HyperComments