Книга з шоколадом: «Літературні бомбардування» у Львівській Майстерні шоколаду

Оля Юречко  |  Четвер, 1 серпня 2013, 00:45
Третє літературне бомбардування у Львові було присвячене жінкам у літературі, тому присутні презентували жіночі твори. Відкрила захід книга Оксани Забужко «Сестро, сестро» та презентація модерністичної казки з цієї книги під назвою «Калинова сопілка», продовжила літературну естафету Маргарет Мітчелл та її відомий роман «Віднесені вітром», згодом з присутніми ділилися враженнями від книги львівської письменниці Галини Вдовиченко «Тамдевін».
Книга з шоколадом: «Літературні бомбардування» у Львівській Майстерні шоколаду

Кожен по-своєму сприймає літературу, смакує літературний твір. Ставку на особистісне сприйняття і презентацію цього сприйняття широкому загалу поруч із «оригіналом», першоосновою – власне книгою, зробили організатори «Літературного бомбардування», яке вкотре продемонструвало, що молодь в Україні не лише читає, але й якісно та критично осмислює літературний твір.

Від словосполучення, що його запропонували на позначення свого заходу організатори, можна було чекати чого завгодно. Наприклад, бійка книжками (буквально – літературне бомбардування), або символічніше – бій слів, ідей, вражень від прочитаного. Насправді і те, і інше виявилось помилковим, бо «Літературне бомбардування» є заходом, у основі якого лежать буккросинг  та  літературні презентації.

Подібний проект спочатку був реалізований у Харкові і здобув там велику популярність серед молоді. У Львові літературне бомбардування відбувалося втретє і вже назбирало немалу кількість шанувальників. Суть заходу полягає у наступному: люди презентують тут улюблені книги, розповідають цікавинки про їх авторів та дарують їх іншому (це явище у світі отримало назву буккросинг), залишивши свої контакти для того, щоб згодом її повернути, окрім того усі присутні мають змогу не лише презентувати свою книгу, але й взяти участь у літературні конкурсах, вікторинах та познайомитися з творцями сучасної літератури.

Подарунком для присутніх стали виступи одразу трьох літераторок з власними творами: Любові Долик з поетичною збіркою «Щастя», Людмили Гуляєвої зі збірками оповідань та поезій та львівської літературної знаменитості, лауреатки премій від  "Коронації слова"  Дари Корній з книгами «Зворотний бік світла» та «Гонихмарник».

Між презентаціями присутні перевірили свої знання найвідоміших літературних творів, взявши участь у вікторині, та продовжили весело, невимушено спілкуватися про літературу.

Третє «Літературне бомбардування» по-львівськи мало особливий колорит: захід відбувався у Львівській Майстерні шоколаду. У затишній обстановці концептуальної кнайпи, «під аромат» смачної кави та шоколаду звичайні люди говорили про літературу. І варто відзначити говорили професійно, не зважаючи на те, що більшість з них далекі від філологічної науки. І нікого тут, власне, не хвилювало, що думки про той чи інший літературний твір часом виникали абсолютно абсурдні (наприклад, «Віднесені вітром» - феміністичний твір» чи «Виявляється слово «Тамдевін» розшифровується як там де він» та ін.).

Найголовніше тут – щирість і безпосередність поєднані з вірою у те, що ти читаєш. На «Літературному бомбардуванні» – непотрібно робити правильні висновки про ідею, мету твору  чи здійснювати його літературний аналіз – індивідуального враження достатньо для презентації, а найголовніша винагорода для учасників – можливість подарувати книгу іншому.

 


comments powered by HyperComments