Незабаром „Франко. Місія”: мистецтво об'єднання під небом Галичини

Наталя Істоміна  |  П'ятниця, 5 липня 2013, 13:14
В культурному просторі України з'явиться новий проект: Міжнародний фестиваль мистецтв „Франко. Місія”. Фестиваль постав з об'єднання двох своїх попередників „Fort.Missia” та „Франко Фест”. Впродовж 19 – 28 липня гості фестивалю матимуть змогу насолоджуватися різножанровими мистецькими заходами, об'єднаними спільною ідеєю.

Провідна ідея фестивалю – переосмислення постаті і творчості Івана Франка. Саме цій ідеї будуть служити камерні концерти, виставки малярства та світлин, перформанси, театральні вистави, літературні зустрічі, дискусії та концерти під відкритим небом, на які зможуть потрапити гості фестивалю. Організатори також зазначають, що на власному прикладі прагнуть продемонструвати те, наскільки важливо об’єднуватися задля спільної ідеї.

Під час фестивалю буде організовано три дискусії, які об’єднають в собі три чинники: культуру як гуманітарний простір, суспільство як ідею, що єднає, та права людини. Одна з дискусій стосуватиметься балансу між протидією ксенофобії і свободою слова. Модеруватиме захід Борис Захаров. Лід до дискусії, яка стосуватиметься культури та опору задасть Ярослав Грицак на прикладі Івана Франка.

dzyga.com.ua

Перша частина фестивалю відбудеться 19 – 20 липня на фортах Першої світової війни у с. Поповичі неподалік українсько-польського кордону.

Завершуватиметься 26 – 28 липня у рідному селі Івана Франка Нагуєвичах.

Із 22 до 25 липня фестиваль мандруватиме по містечках Галичини. Зокрема „Франко. Місія” відвідає руїни палацу Шептицьких, Народний Дім у Судовій Вишні, палац Фредрів-Шептицьких, Ратушу та Будинок камерної та органної музики у Самборі, проведе літературні акції неподалік замку Гербуртів у Добромилі, влаштує концерт у подвір’ї Дрогобицької Ратуші та лекції у відділі Яроша.

dzyga.com.ua

Однією з родзинок фестивалю буде проект „OFF сцена”, де матимуть змогу виступати молоді виконавці.

Пісні на вірші Івана Франка звучатимуть на фестивалі десятьма мовами, в тому числі і циганською. Деякі з них перекладені спеціально до фестивалю. Категоричною умовою „Франко. Місії”  є та, що всі виконавці повинні заспівати пісню на слова Івана Франка.

Вхід на всі заходи фестивалю буде безкоштовним.

comments powered by HyperComments