У нас не той товар, а у вас - покупець: сучасна Європа мусить спільно покінчити з негідною торгівлею людьми

Наталя Істоміна  |  Субота, 22 червня 2013, 12:03
Міжнародна науково-практична конференція „Боротьба з торгівлею людьми” відбулася 21-го червня у Львові. Її учасниками заходу були представники правоохоронних органів України, Федеративної Республіки Німеччина, Республіки Польща, Республіки Сербія, Республіки Молдова та Республіки Таджикистан. Високопосадовці поліції обговорювали питання оцінки ефективності законодавства у сфері протидії торгівлі людьми, проблеми діяльності правоохоронних органів і деякі аспекти міжнародного співробітництва у цій сфері.

Вітальне слово учасникам конференції висловив ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Михайло Цимбалюк. До його вітань також долучилася заступник Голови Фонду Ганса Зайделя, депутат парламенту Баварії, професор Урсула Меннле. Професор зазначила, що Україна є однією з країн, звідки походить багато жертв торгівлею людьми. Проте п. Урсула також зазначила, що в Німеччині є на це попит, і відповідні прогалини в законодавстві.

Головний комісар кримінальної поліції Комісаріату по боротьбі з торгівлею людьми, сутенерством і проституцією Президії поліції м. Мюнхена Сюзанне Діттмайєр у своїй доповіді розповіла про проституцію у Мюнхені. У цьому місті проституція є законною. Комісар розповіла, що „Закон про регулювання правових відносин проституток” був покликаний забезпечити медичне та соціальне страхування „нічних метеликів”. Проте, насправді  він призвів лише до покращення становища сутенерів…

 проф.  Урсула Меннле та п.Михайло Цимбалюк 

В Україні ж проституція не є легальною. Головний оперуповноважений інспектор Управління боротьби з торгівлею людьми та зі злочинами проти моральності Департаменту карного розшуку МВС України, підполковник міліції Тарас Бондарина законом, яким можна пишатися назвав „Закон про протидію торгівлі людьми”. У статтях 302 і 303 Кримінального кодексу України передбачено покарання за звідництво і сутенерство. Підполковник також зауважив, що в Україні присутня внутрішньодержавна торгівля людьми. У Волинській області та в Криму виявлені факти торгівлі навіть немовлятами.

 

Оксана Горбунова, представник Міжнародної організації з міграції в Україні розповіла, що Україна є транзитною зоною для злочинців. „Перевезення жінок з Молдови для сексуальної експлуатації на території Росії відбувається через територію України”. Пані Оксана зазначила також той невтішний факт, що в Україні у групі ризику торгівлі людьми немає жодних соціальних, гендерних чи вікових обмежень.

 

comments powered by HyperComments