П'ять років спільних зусиль громади і влади: у Львові постав пам'ятник легендарному Володимиру Івасюку

П'ятниця, 23 грудня 2011, 13:16
20 грудня у Львові відкрито пам'ятник видатному композитору та поету Володимиру Івасюку. Ініціатором та меценатом, коштом якого відбулося створення пам’ятника, є музикант, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук.

«Моя заслуга у тому, що я профінансував пам’ятник. - сказав С.Вакарчук. - Але був оргкомітет, який обирав проект. Були скульптор і архітектор – Олешко і Ягольник і міська рада, яка допомагала у вирішення місця для пам’ятника.

Мені дуже сподобався пам’ятник. Я знаю, що ми всі любимо обговорювати те, що хтось зробив, критикувати. Я спокійно сприймаю, що комусь може не сподобатись цей пам’ятник. Але мені особисто він дуже сподобався. Місце прекрасне, пам’ятник європейський. Я хотів, щоб він був не монументальний, а щоб він був живий. Можливо міська рада встановить тут лавочки. І моя мрія, щоб сюди приходили молоді люди з гітарою, співали пісні. Щоб це місце було осередком молодіжної культури.

Я слідкував умовно за цим процесом. Бо моє завдання, щоб оргкомітет, у який входили і відомі митці, і родина, і представники міської влади, щоб це було їхнє рішення, який пам’ятник, хто буде робити. Я не мав би права диктувати місту свої умови тільки через те, що я готовий його профінансувати», - зазначив Святослав Вакарчук.

Нагадаємо, ідею зі встановлення пам’ятника Святослав Вакарчук озвучив у 2006 році на святкуванні 750-річчя Львова.За його ж клопотанням, восени 2006–го міський голова Львова Андрій Садовий створив організаційний комітет зі спорудження пам'ятника. Оргкомітет звернувся до львівських митців — заступника голови Львівського відділення Спілки архітекторів України Михайла Ягольника та скульптора Сергія Олешка, - з проханням розробити концепцію майбутнього пам'ятника композиторові.

6 серпня 2010 року було затверджено проект, а 15 липня 2011 року виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив вимоги щодо встановлення пам'ятника.

Фото: www.galinfo.com.ua

Пам’ятник заввишки 2,6 м виготовлено з бронзи, а постамент та мощення - з граніту. Монумент встановлено на монолітній кам’яній брилі; навколо пам’ятника з мозаїки та гранітної плитки викладено декоративну гітару. Вартість проектних робіт та виготовлення пам’ятника склала 360 тис. грн.

Ідея місця розташування пам’ятника - пр-т Шевченка, 7-9 – теж належить Святославу Вакарчуку. Адже саме це місце є на шляху від філармонії до музичної академії, яким часто ходив В. Івасюк. Кошти на благоустрій прилеглої території - 174 тис. грн. - виділено з міського бюджету Львова.

comments powered by HyperComments