Скандал у Львові: стадіон до Євро-2012 проектують «пацанчики з політеху»

Середа, 28 квітня 2010, 17:37
Чим далі в ліс – тим більше дров. Саме так можна окреслити скандальне від самого початку будівництво стадіону до Євро-2012 у Львові. Як з’ясувалося сьогодні, відставання від графіків усе збільшується, а поміж тим євроарену проектують не кваліфіковані архітектори, а «пацанчики з політеху».

 Аби зрозуміти усю глибину ситуації, необхідно зробити невеличкий екскурс у не надто далеке минуле.

Спершу ще не існуюча футбольна арена пережила аферу з першим генпідрядником і до того ж генпроектувальником будівництва стадіону – австрійською компанією «Альпіна». Саме ця фірма з подачі міського голови Львова Андрія Садового отримала декілька мільйонів євро за доволі сумнівний проект стадіону. Згодом свою частку коштів з міського бюджету Львова відхопила фірма «Арніка», яка займалася адаптацією альпінівського проекту до українських будівельних норм та вимог. Здавалося б – бери проект та будуй, але не все так просто.

В екстреному порядку у листопаді 2008 року міська влада змінює генпідрядника будівництва стадіону, мотивуючи це тим, що «Альпіна» нібито значно підвищила вартість будівництва. Відтак приймається рішення про те, що новим генпідрядником буде маріупольська компанія «Азовінтекс». Але раптом виявляється, що розробники проекту не забезпечили робочих креслень будівництва стадіону. Питання ж, за яку проектну документацію влада міста вивалила австрійцям близько 30 мільйонів гривень, залишається відкритим.

Аби вирішити проблему з відсутністю робочих креслень, без яких неможливо продовжувати будівництво стадіону, міська влада та другий (за рахунком) генпідрядник у жовтні 2009 року заключають тристоронню угоду з німецькою компанією Арена.Ком. Відповідно до угоди, німецькі проектанти мали провести експертизу попередньо розроблених робочих креслень, а також перебрати на себе розробку подальшої робочої документації львівського стадіону.

Але не все так просто. Зважаючи на низку проблемних питань щодо будівництва стадіону, місто приймає рішення передати його у власність державі, яка має фінансувати його будівництво з держбюджету. Натомість новий уряд приймає рішення вкотре змінити генпідрядника будівництва стадіону, яким менше стає донецька компанія «Альтком».

Будівництво євростадіону у Львові так-сяк ведеться, проте з’ясовується, що креслення Арени.Ком не відповідають проекту давно забутої «Альпіни». Більше того, виявляється, що уже збудовані фундаменти стадіону необхідно підсилювати.

Сьогодні ж історія будівництва стадіону у Львові стала ще більш парадоксальною. Чи не вперше будівельники вголос заявили про те, що ситуація є критичною, оскільки і досі не вирішені проблеми з робочими кресленнями.

Зокрема, у рамках робочого візиту міністра регіонального розвитку та будівництва України Володимира Яцуби директор будівництва стадіону від генпідрядника Василь Огородник поскаржився, що Арена.Ком не виконує проектні роботи, а відтак немає робочих креслень, аби виконувати роботи. Саме тому уже фактично протягом місяця не підсилюють фундаменти, а роботи ведуть лише на східній частині.

«Арена.Ком – це тільки бутафорія. Те, що вони кричали два місяці, що їм не заплатили 650 тисяч, щоб організувати офіс, це також бутафорія. Стоїть там 20 комп’ютерів, і жодної людини за комп’ютером немає. Це обман. Треба терміново приймати якісь рішення. Следзь (директор фірми «Арніка» - ред.) – це бутафорія ще більша. Одна людина і три «дєвки», - заявив міністру Василь Огородник.

Він наголосив, що Арена.Ком – лише «криша», а проектують стадіон «пацаничики з політеху». Відтак замість того, аби наздоганяти графіки, будівельники змушені «вибивати» робочі креслення.

«У мене людей предостатньо. Люди вже пішли, тому що нема що робити. Можна збільшити кількість працівників моментально, але під що їх збільшувати? Щоб вони тут ходили, футбол грали чи горілку пили?», - наголосив В. Огородник.

Натомість виконувач обов’язків директора ЛКП «Дирекція з будівництва стадіону» Роман Черкес запевнив міністра, що креслення виправляють, «але це дуже довгий процес». «Зараз не можемо заключити з Ареною.Ком нормальний договір, який би нам дозволяв контролювати цей процес. У нас був субпідрядний договір з «Азовінтексом». Зараз «Азовінтекс» з будови сходить, і процес безконтрольний. Проектанти не були готові, що нормально запрацюють будівельники», - наголос він.

Такі невтішні заяви міністра регіонального розвитку та будівництва, схоже, схвилювали, адже жодного офіційного коментаря для преси він не дав.

«Місяць пройшов, а ситуація з будівництвом стадіону погіршилась. Треба робити те ж, що зробили з підрядником. Треба приймати рішення», - констатував лишень під час розмови з будівельниками львівського стадіону Володимир Яцуба.

Міністр домовився зустрітися із Василем Огородником завтра, аби окремо поговорити з ним про фінансову частину будівництва, зокрема, про зарплату працівників, а також прийняти рішення щодо ситуації із робочими кресленнями.

comments powered by HyperComments