Львівська міськрада хоче позичити гроші, щоб віддати борги за «Євро-2012»

Катерина Поліщук  |  Четвер, 26 грудня 2013, 23:51
Привид «Євро-2012» знову переслідує Львів. Під час сьогоднішнього засідання сесії Львівської міської ради «виліз» черговий борг, який залишився Львову після проведення Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012».
Львівська міськрада хоче позичити гроші, щоб віддати борги за «Євро-2012»

Йдеться про 90 млн. грн., які Львів витратив на будівництво теперішнього стадіону «Арена Львів». Всі вже призабули, але стадіон до «Євро-2012» почали будувати за міські гроші. А точніше за гроші, які місто отримало від випуску муніципальних облігацій в 2009 році. В травні 2014 року міська рада мала б їх викупити в «Укрексімбанку», однак через брак коштів у бюджеті депутати вирішили відтермінувати їх повернення ще на рік. А це означає, що з міського бюджету «Укрексімбанку» додатково сплатять ще плюс 20% річних від загальної суми боргу. І все тому, що місто набрало занадто багато кредитів.

 «В травні наступного року, коли буде потрібно віддавати гроші в бюджет, ще не встигне надійти достатня кількість коштів. Та й є зобов’язання по кредитах Європейського банку реконструкції і розвитку. Ми вирішили, що нам буде складно віддати все одночасно. Тим більше, що «Укрексімбанк», де розміщені облігації, погодився відтермінувати повернення позики», – зазначила Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики Львівської міської ради. Чиновниця додала, що умови розміщення не змінилися, тобто місто знову заплатить 20% річних .

Більше того, чиновники ратуші запропонували у 2014 році випустити новий транш муніципальних облігацій серії Е терміном на три роки з відсотковою ставкою не вище 18% річних. Завдяки грошам, які місто отримає від їх розміщення, у ратуші планують, викупивши попередні облігації, покрити 90 млн. грн. боргу за стадіон та відтермінувати повернення позики до 2017 року. Щоправда, депутати не дозволили провести цю операцію. Мовляв,  спочатку потрібно прийняти бюджет Львова на 2014 рік, а потім вже позичати гроші. Тож питання перенесли на розгляд наступної сесії міськради.

Варто зазначити, що це вже третя спроба міста покрити цей борг. Охочих купити попередні облігації у Львові не знайшлося.

 

comments powered by HyperComments