Думки з приводу Євромайдану

Наталі Істоміна  |  Вівторок, 3 грудня 2013, 15:22
Римський драматург Теренцій у свій час справедливо зазначав: „Скільки людей, стільки й думок”. Висновок доволі логічний і прогнозований, проте зараз, у час протестів і активного творення історії, ці слова мають особливе значення. Адже, від думок залежать дії, а від дій кожного з нас залежить наше спільне майбутнє. Бо тільки „тут і зараз” ми можемо долучитися до побудови країни, в якій житимемо ми і наші нащадки. Отож, як мислять представники нашого суспільства спробуємо зрозуміти за допомогою наступних запитань:
Думки з приводу Євромайдану

1. Що особисто Вас штовхає вийти/не вийти на Євромайдан?

2. Що конкретно, на Вашу думку, повинен зробити кожен українець, щоб Україна інтегрувала з  ЄС і змінила правлячий режим?

3. Які прогнози щодо подальшого розвитку подій?

Ольга Квасниця, викладач ЛНУ  ім. І. Франка

  1. Те, що починати треба з себе у всіх сферах!
  2. Щодо зміни правлячої еліти - тільки через законні механізми! Тобто через ВР або нові вибори. Щоправда, одразу актуалізовується питання: "кого вибирати?" чи „з кого?”. За останні десятиліття механізм добору чи елітоутворення цілком спрофановано. В будь-якому випадку - є вагомі зрушення у свідомості громадян. Можна сказати тектонічні зрушення. І що цікаво - що громада є на кілька порядків вища за свій провід, чи тих, хто на нього претендує.
  3. Майдан має кілька фаз. Перший - за інтеграцію. Друга фаза - карнавальний. Третя - субота-неділя - це вже за ЛЮДСЬКУ ГІДНІСТЬ!  І саме остання фаза - найгостріша. Люди відстоюють людське в людині! І абсолютно не має значення ні регіон, ні мова, ні інші чинники... Люди подолали страх! Параліч ранішньої суботи зник! Як казав колись Іван Павло ІІ  "Не бійтеся!"  Щодо прогнозів, то це невдячна справа. Гадаю, тут є кілька варіантів. Один з них - малоймовірний - зміна влади. Влада сама не піде! Як казав А. Гриценко, 10 днів по 100000 людей і влада піде сама.... побачимо. У людей є попередній досвід Майдану - досвід змарнованих надій і розпорошених кредитів, які давали владі. Чи зуміють старі-нові політики, ті що вважають себе опозицією - вчинити мудро?  Є ряд питань без відповідей. Якою є стратегія опозиції після приходу до влади? Яким є план розвитку країни? Без загальників, на зразок "Ми за Європу..." Якими є конкретні кроки? Ще інший варіант - це те, що це чиясь спецоперація...... Хто за нею стоїть? Хто відповідатиме? Питань багато...... Відповіді - покаже час.

Аня К.,  російська студентка

        2. Українці повинні згуртуватися і показати владі і всій правлячій еліті, що вони хочуть приєднатися до ЄС всупереч їхньому рішенню. І якщо кожен буде активно і  узгоджено відстоювати  свою позицію, то зміни цілком вірогідні.

        3. Що стосується подальшого розвитку подій, то слід продовжувати відстоювати ідею інтеграції. Вірогідно, що є якийсь лідер (із політики або іншої сфери), який виступає за ідею інтеграції,  тому його потрібно підтримати.

Анастасія С., студентка

  1. Я, на відміну від більшості, тверезо оцінюю ситуацію... Люди бачать тільки те, що їм хочуть показати і навіть не намагаються дізнатися більше. ЄС – це пастка для нашої країни. Люди впевнені, що у нас покращиться рівень життя, але ніхто з них не намагається зрозуміти, де країна візьме гроші, щоб підвищити рівень життя. Українці марять європейськими зарплатами, а натомість отримають тільки європейські ціни (цей пункт чітко прописаний в умовах про асоціацію України з ЄС: зарплати будуть заморожені, а ціни будуть європейські). Українці впевнені, що ми зможемо поширити свою продукцію на країни Європи, але вони не задумуються над тим, що там наші товари нікому не потрібні і їх ніхто там не прийме. Пояснять це тим, що товари не відповідають європейським критеріям якості. В Україні немає стільки грошей, щоб забезпечити усі заводи європейською технікою, тому вони будуть закриті. Адже, товари будуть виготовляти не європейської якості. Люди залишаться без роботи, без зарплати, але із європейськими цінами! Ось вам і європейський "рай".... „А як же робота за кордоном?” – спитаєте ви. А за кордоном купа своєї робочої сили! Ніхто нас за кордоном не чекає! Навіщо Європі Україна? Це ще одна країна, з якої можна все висмоктати до останньої краплі! Ще одна країна, яку можна контролювати (це також прописано в умовах, Україна повинна повністю підкорятися європейським законам). Я вже не кажу, про те що буде дозволено шлюб між чоловіком і чоловіком, а також між жінкою і жінкою. Буде впроваджено закон про, так звану, ювенальну юстицію! В українців будуть безпідставно відбирати дітей і вони ніяк не зможуть на це вплинути! Життя стане пеклом! Люди, що ходять на ці майдани нагадують мені стадо баранів без мізків, які йдуть за пустим блискучим папірчиком, яким так старанно крутить Європа перед носом України!
  2. Я підтримую у всьому нашого Президента, Віктора Януковича! Це людина, яка насправді здатна щось змінити в цій критичній ситуації, яка зараз склалася на Україні. Тому усі ці мітинги проти Президента досить нерозумні. Україна з нашим Президентом здатна справитися сама з усіма проблемами, нам не потрібна псевдодопомога ЄС!
  3. В даній ситуації, досить складно щось прогнозувати. Мені страшно за майбутнє України. Я сподіваюся, що Президент залишиться людиною з сильним духом і не підпише асоціацію з ЄС. Я сподіваюся, що всі ці заворушення скоро припиняться і в країні настане мир. Я думаю, що люди, які здатні тверезо оцінювати ситуацію, зобов'язані поширювати всю можливу інформацію, щоб люди бачили, що насправді коїться навколо них...

Фото: Валерій Шмаков

comments powered by HyperComments