«Драма. UA»: модерне обличчя Львова у театральному контексті

Оля Юречко  |  Середа, 20 листопада 2013, 14:52
Вже сьогодні у Львові розпочинається довгоочікувана театральна подія – IV фестиваль сучасної драматургії «Драма. UA». На прес-конференції, що відбулася з нагоди відкриття, організатори, гості та представники влади розповіли про суть фестивалю, його мету та значення.
«Драма. UA»: модерне обличчя Львова у театральному контексті

    Фестиваль «Драма. UA» відбувається вже вчетверте, однак з кожним роком по-новому вражає не лише пересічних глядачів, але й знавців української драматургії. Власне, вражати, демонструючи українському глядачеві нову сучасну і, найголовніше, якісну драму – головна мета фестивалю за словами організаторів. А ще вони стверджують, що фестиваль має на меті «відслідкувати тенденції у сучасній драмі і презентувати п’єси у форматі сценічних читань»: «Таким особливим фокусом є українська драматургія. Вона буде репрезентована цілком новими текстами, які постали у процесі спільної роботи драматургів, режисерів та акторів у рамках резеденційних пограм». 

   Цього року подія відбуватиметься чотири дні (з 21 по 24 листопада), упродовж яких на театральних майданчиках Львова свої вистави представлять одні із найвідоміших театральних колективів Центральної та Східної Європи: Futur 3 (Кельн), Ad Spektatores (Вроцлав), Feste (Брно), Studio 12 (Братислава) та інші.

   Уже сьогодні відбудеться перша вистава фестивалю від колективу Futur 3 та режисера Андре Ерлена під назвою «Ніч в Афганістані». «Вистава відбуватиметься не в театрі, а в палаці  мистецтв. – відзначив режисер. – Чому так? Б о працюючи ми завжди обираємо місце, яке підходить під конкретну виставу. Цього разу – це місце, яке пов’язане з щоденним життям міста, життям людей, тобто щось не стандартне. І у цьому ми хочемо зробити суміш театрального життя і буденності».

  Особливою частиною фестивалю стануть майстер-класи для театральних професіоналів. Їх вестиме драматург і режисер з Кракова Іга Ганьчарчик. «Упродовж майстер-класів, ми будемо обговорювати поняття драматурга і зміни, які відбулися у статусі драматурга у Польщі. Я знаю, що не існує такої професії в Україні і я б хотіла поділитися польським досвідом, оскільки у нас статус драматурга дуже змінився останнім часом. Цей майстер-клас буде мати назву «Місто як претекст» і упродовж 4 наступних днів ми працюватимемо над створенням чогось нового. Черпаючи з цього міста натхнення, ми намагатимемось створити нові історії, нових героїв. Сподіваюся, що наша робота буде успішною», – розповіла режисерка.

   Значення фестивалю для міста відзначила заступник начальника управління культури ЛМР, журналістка Ірина Магдиш: «Велика заслуга фестивалю «Драма. UA» у тому, що вони показують, до чого треба прагнути. Якщо ми не будемо бачити того, чого ми хочемо, то ми й далі не будемо нічого хотіти і будемо сидіти у своєму львівському театральному болітці і казати, що ми найп’ємонтніша мельпомена з усіх мельпомен на світі. Що насправді вже давно і далеко є не так. І тому фестиваль «Драма. UA» є одним із приорітетних фестивалів і культурних подій у Львові. Це той фестиваль, який дає Львову модерне обличчя».

   Детальнішу інформацію про вистави та проекти фестивалю можна дізнатися на сайті http://drabyna.org/drama/ .

comments powered by HyperComments