Митці із Прибалтики здивували творчістю і громадянською позицією

Наталя Істоміна  |  Вівторок, 5 листопада 2013, 23:21
У рамках першого міжнародного пленеру нового проекту Львівського Палацу мистецтв «Terra Культура» відбулася зустріч-знайомство із учасниками Литви та Латвії. Місцем локації стало арт-кафе «Квартира 35». Іноземні митці розповіли про свою творчість, яку вони органічно поєднують із громадською діяльністю.
Митці із Прибалтики здивували творчістю і громадянською позицією

    До України прибули представники із Литви Арвидас Кашаускас, Валдас Гилиус, і Латвії –  Андрис Витолс, Гуна Миллерсон. Координатором проекту став - Нестор Бордун, куратором - Наталія Космолінська.

    Художники продемонстрували львів’янам світлини своїх робіт. На полотнах зображена природа, абстракція і навіть оголена леді. На зауваження куратора про те, що українські художники зазвичай обирають природу або натуру гості відповіли, що ще шукають себе у мистецтві.

    Картини, які представили до уваги учасників зустрічі є результатом роботи за літо. Про свою творчість один із художників висловлюється дуже скромно: „Я не відкриваю Америки, не розширюю рамки живопису. Це традиційні картини”.

    Литовські митці мають надзвичайно активну громадську позицію і влаштовують різні оригінальні акції. Оскільки іноді акції аж надто оригінальні, то ставлення до них не завжди однозначне. Художники розповідають, що спочатку люди розуміли не все, що вони організовують. Проте, зараз у випадку, якщо щось відбувається негативне, то саме до них звертаються із закликами діяти. Підготовка і проведення всіх акцій відбувається паралельно із роботою над живописом.

    Традиційно перед Новим роком художники купують в магазині живу рибу і відпускають її в озеро плавати. Такий звичай покликаний принести щастя місту. Митці розповідають, що відчувають як риба радіє в руках. У нас велика група однодумців. Така традиція продовжується біля десяти років. У процесі визволення риби їй дають імена і розмовляють із нею.

    Ще одна незвична акція художників – імпровізована стрільба на людей, які смітять у лісі. Митці стріляють у мішені, які імітують людей. Як стверджують гості, після таких акцій бажаючих смітити меншає.

    У рамках проекту відбулося, також, відкриття постпленерної виставки 4 листопада у кав'ярні «Світ Кави».

    Як зазначають організатори,  ідея проекту «Terra Культура» - створити конструктивні умови для систематичної творчої комунікації між митцями країн Східної Європи на базі спільного історико-культурологічного контексту.

Фото: dzyga.com

 

comments powered by HyperComments