Львів оголосив конкурс на виробника електробусу

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 1 листопада 2013, 16:44
З купівлею електробуса у Львові вирішили не зволікати. Минулого четверга депутати міськради виділили гроші, а цього понеділка Департамент житлового господарства Львівської міськради вже оголосив міжнародний тендер на закупівлю електробуса та тролейбуса.
Львів оголосив конкурс на виробника електробусу

Повідомлення про оголошення конкурсних торгів розміщено у "Віснику державних закупівель". Як розповів Юрій Голець, начальник управління житлового фонду департаменту житлового господарства Львівської міської ради, рішення про оголошення торгів на закупівлю тролейбуса та електробуса комітет з конкурсних торгів прийняв ще в п’ятницю.

«У понеділок ми розмістили оголошення про початок конкурсних торгів. Ми хочемо закупити один низькопідлоговий тролейбус та один електробус такої ж довжини. Акцепт пропозицій відбудеться 28 листопада цього року, а вже 20 грудня ми вже сподіваємось підписати договір про поставку. Натомість техніку маємо отримати до кінця наступного року». – розповідає Юрій Голець.

На запитання, чи досліджували в магістраті підприємства, що можуть запропонувати електробуси, Юрій Голець зазначив: у в світі таку техніку виробляють та активно нею користуються через її економічність, тому потенційних виробників буде багато.

«Я знаю, електробуси виготовляють в Німеччині, можливо і ще десь роблять. Назвати якісь конкретні фірми я не можу. Оскільки це виглядатиме як надання прерогативи якомусь підприємству. Конкурс міжнародний, тож подаватись можуть фірми з різних країн включно з українськими. Для нас не важливо, хто виготовлятиме електробус. Нам важливо щоб він був. Адже такі машини дуже економічні в енергоспоживанні. Якщо звичайний автобус за одну зміну використовує дизпаливо на 1200-1300 грн, то електробус буде використовувати електроенергії на 90 грн. Адже він заряджатиметься від електромережі вночі по нічному тарифу. Та найважливіше - він не має шкідливих викидів і безпечний для екології»- каже Юрій Голець.

Щодо технічних параметрів електробуса та тролейбуса, то за словами Юрія Гольця, інформацію про це надаватимуть на вимогу учасників конкурсних торгів. Чиновник назвав лише кілька параметрів. Зокрема, тролейбус має бути низькопідлоговим, довжиною 12 метрів з загальною пасажиромісткістю 120 осіб, з них 30 сидячих місць. Щодо електробуса, то він теж має мати низьку посадку і довжину  12 метрів. Його загальна пасажиромісткість має бути не менше 90 осіб, з них 26 сидячих+1 місце для інваліда. Електробус повинен проїжджати на одному заряді батарей не менше 280-300 км. Варто зазначити, що названі технічні параметри електробуса збігаються з параметрами електробусу Е19С виробництва ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс», які зазначені на сайті  підприємства.

Нагадаємо, власне після презентації електробуса цього виробника на постійних депутатських комісіях,  депутати змінили цільове використання 6 млн. грн. спеціального фонду бюджету. Зокрема, попередньо планувалось, що за ці гроші місто купить три тролейбуси. Натомість, в результаті гроші виділили на закупівлю одного тролейбуса та електробуса. На закупівлю електробусу міська рада запланувала витратити 4 млн. грн. Остаточна ціна буде визначена тендерними пропозиціями підприємств.

Тролейбус коштує дешевше - приблизно 1,3 млн. грн. До слова «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» цього року вже продало Львову перший український вузькоколійний низькопідлоговий трамвай власного проектування та виробництва.

comments powered by HyperComments