У четвер депутати вирішать, кому належатиме будівля колишнього готелю Львівського аеропорту

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 21 жовтня 2013, 20:09
Цього четверга депутатам Львівської міської ради доведеться вирішувати, що робити з австрійською віллою на вул. Зеленій, 57. Є два варіанти: дозволити приватизувати мешканцям, чи залишити у власності громади міста, надавши статус соціального житла. Щоправда подейкують, що в обох випадках привабливу будівлю в кінцевому результаті хочуть викупити треті особи.
У четвер депутати вирішать, кому належатиме будівля колишнього готелю  Львівського аеропорту

Наразі будівля належить місту. До 1980 року тут був готель для працівників Львівського аеропорту. Пізніше у 1998 році міськвиконком прийняв рішення, яким віддав будинок в оренду  ДАП «Львівські авіалінії» на 10 років для проживання сімей працівників підприємства. Зараз тут мешкають 12 сімей колишніх працівників ДАП «Львівські авіалінії», які отримали ці квартири як сімейний гуртожиток.

«У 2008 році термін оренди минув. Департамент житлового господарства міськради спілкувався з ДАП «Львівські авіалінії» щодо продовження договору оренди. Однак у 2011 році державне підприємство повідомило нас, що вони відмовляються продовжувати договір у зв’язку з важким фінансовим становищем, - розповідає Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління Львівської міської ради.

Тим часом, за її словами, мешканці будинку подали позов до Галицького районного суду і торік суд зобов’язав Львівську міську раду надати будинку статус гуртожитку. Однак, при цьому залишив за міськрадою право вибрати його тип. Не бажаючи втрачати цінне майно, чиновники ратуші запропонували надати будинку статус соціального гуртожитку - без права приватизації.

«Минулого тижня сесія розглянула це питання. Воно викликало жваву дискусію. Були пропозиції змінити рішення і було прийнято рішення перенести його. Цього тижня це питання знову винесуть на розгляд депутатів. Компетенція міської ради визначати статус будинку. Депутати, або приймуть наш варіант, або запропонують свій. У будь якому випадку людей на вулицю ніхто не виганятиме. Навіть якщо будинок набуде статусу соціального житла, то з мешканцями укладуть договори житлового найму. Вони й надалі зможуть там жити, однак не матимуть права приватизувати свої квартири», - резюмує Гелена Пайонкевич.

Натомість мешканці категорично не погоджуються з можливістю такого рішення. Мовляв, вони мають законне право на приватизацію цього житла, адже багато років там мешкали і доглядали за будівлею. Більше того вони звинувачують міську владу в «виморожуванні» мешканців з цього будинку. Мовляв до будівлі вже приглядаються охочі її викупити. Тому міська рада навмисне не передає гуртожиток на обслуговування комунальному підприємству і мешканці не можуть укласти договори на постачання ком послуг. Як наслідок у будинку замерзла і вийшла з ладу система опалення, його намагались відрізати від газопостачання, та відрізали від електропостачання.

«У будинку практично нереально жити. Нас доводять до стану, коли ми змушені забирати дітей і проситись на тимчасове проживання до друзів та знайомих», – наголошує Іван Сарчук, представник ініціативної групи мешканців будинку на Зеленій, 57

Тож мешканці звернулись до депутатів міськради з відкритим листом в якому попросили захистити їх та дозволити приватизувати квартири. «Дванадцять сімей не є показником і рейтингом для майбутніх виборів до міської ради. І, звичайно, вигідніше викинути людей на вулицю, а гуртожиток продати поки є ще така можливість та не прийшли інші бажаючі. Однак ми просимо захистити нас і все-таки внести зміни у рішення, надавши дозвіл на приватизацію, як того вимагає закон», - підсумував Сергій Лойчук, представник ініціативної групи мешканців будинку, на Зеленій, 57.

comments powered by HyperComments