Суд залишив без змін рішення щодо земельних ділянок оборони у Сокальському районі

Четвер, 4 серпня 2022, 15:01
Земельні ділянки розташовані на землях оборони і входять до складу прикордонної смуги
Суд залишив без змін рішення щодо земельних ділянок оборони у Сокальському районі

1 серпня 2022 року Львівський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу представника Фермерського господарства на рішення Сокальського районного суду Львівської області від 17 грудня 2021 року у справі за позовом Військової прокуратури Львівського гарнізону про визнання незаконним та скасування розпорядження голови Сокальської районної державної адміністрації та витребування земельних ділянок.

Коротко про обставини справи

Прокурор Військової прокуратури Львівського гарнізону звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Адміністрації Державної прикордонної служби України Військової частини 2144 та просив визнати незаконним і скасувати розпорядження голови Сокальської районної державної адміністрації №63 від 19.02.2009р. «Про затвердження технічної документації по видачі державних актів на право власності на землю по Корчівській сільській раді».

Рішенням Сокальського районного суду Львівської області від 17 грудня 2021 року позов задоволено, визнано незаконним та скасовано розпорядження в частині затвердження технічної документації та видачі державного акту на право власності на земельні ділянки, розташовані на території Корчівської сільської ради Сокальського району, витребувано ці землі на користь держави в особі Львівського прикордонного загону Державної прикордонної служби та стягнуто судові витрати з відповідачів.

Розгляд апеляційної скарги

Рішення першої інстанції в апеляційному порядку оскаржив представник фермерського господарства. В апеляційній скарзі покликався на те, що спірні земельні ділянки не відносилися до земель оборони та були надані зі складу ділянок сільськогосподарського призначення в порядку паювання земель фермерського господарства.

Представник Військової прокуратури заперечив доводи фермерського господарства та зазначив, що земельні ділянки, які надані у власність відповідачам, розташовані на землях оборони, входять до складу прикордонної смуги та знаходяться між державним кордоном України та лінією інженерно-технічних споруд. Землі в межах прикордонної смуги надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України, визнаються землями оборони і використовуються виключно згідно із Законом України «Про використання земель оборони».

Прийняття рішення про видачу державних актів на право власності на земельні ділянки, розташовані між лінією державного кордону України з Республікою Польща та лінією інженерно-технічних споруд унеможливлює забезпечення належного захисту державного кордону та дотримання прикордонного режиму.

Тому спірні земельні ділянки належать до земель оборони, рішення про їх вилучення не приймалося, відтак Сокальська районна державна адміністрація не мала права розпоряджатися такими земельними ділянками та передавати їх у власність відповідачам.

Заслухавши доводи сторін, колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення першої інстанції – без змін.

comments powered by HyperComments