У Львівській області завершили садити картоплю

Середа, 25 травня 2022, 10:55
На Львівщині завершили садіння картоплі, культури, яку в Україні вважають другим хлібом.
У Львівській області завершили садити картоплю

Про це повідомили в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.

Так, у поточному  році у господарствах усіх категорій  під картоплю задіяли площі на рівні минулого року. Вони складають 95,5 тис га. З них сільськогосподарські підприємства посадили картоплю на площі 2,6 тис га, таким чином збільшили її на 13%, це плюс 0,3 тис га, до минулого року.

У сільськогосподарських підприємствах найбільші площі вирощування картоплі (54%) зафіксували у Львівському районі (1,4 тис га). Решта (46%) площ зосереджені у Самбірському (0,6 тис га), Золочівському (0,3 тис га) та Стрийському (0,2 тис га) районах.

Своєю чергою, населення задіяло 97% площ вирощування картоплі, а в цілому під цією культурою задіяли 13,5% всієї посівної площі.

«Цьогорічну картопляну «посівну» вважаємо сприятливою, бо погодні умови, які її супроводжували, були оптимальними для закладки та отримання хорошого майбутнього врожаю. Аграрії Львівщини вклалися в агрономічні терміни посадки, тому прогнози щодо врожайності і термінів збирання врожаю оптимістичні», – розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Гетьман.

Зазначимо, що у Львівській області вирощують  приблизно 8% картоплі від загального виробництва по Україні, а  за площами вирощування область посідає 3 місце серед областей.

Упродовж останніх 5 років площі вирощування картоплі суттєво не змінювались, і коливались в межах від 94,5 до 95,5 тис га, а обсяги валового виробництва  картоплі становили від 1680,8 до 1690,6 тис тонн  з середньою врожайністю  приблизно 178 ц/га.

Для зберігання вирощеної продукції в області в наявності 25 картоплесховищ загальною місткістю 90,6 тис тонн, які повністю забезпечують зберігання обсягів виробництва картоплі у сільськогосподарських підприємствах.

Основними реалізаторами картоплі на ринках залишається населення, а сільгосппідприємства окрім збуту через ринки і торгові мережі постачають товарну картоплю на переробні підприємства з виробництва чипсів та крохмалю.

 

comments powered by HyperComments