Рудківська ОТГ на порозі нового життя

Олег Довганик  |  Середа, 16 серпня 2017, 15:05
Ярослава Пишник детально розповіла про те, як слід формувати бюджет об’єднаної громади, як збільшити дохідну частину і зменшити видаткову, ілюструючи це досвідом інших громад Львівщини
Рудківська ОТГ на порозі нового життя

Рудківська об'єднана територіальна громада – одна із семи громад Львівщини, де восени відбудуться перші вибори. У своєму Самбірському районі Рудківська ОТГ вже десята за рахунком після Воютицької, яка йде на вибори разом із нею, і має усі можливості стати однією із найуспішніших. Про це інформує Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Адже 8 Самбірських ОТГ утворені ще у час першої хвилі, у 2015 році, і, за винятком Новокалинівської, вони не мають значних можливостей для розвитку через малу чисельність населення, відсутність інфраструктури, промисловості тощо.

Рудки тут виразно виграють. Адже по проекту Перспективного плану ця громада має нараховувати близько 25 тисяч населення, що дозволить мати чималі відрахування від ПДФО та податку на майно. Трохи псує картину те, що із дев’яти сільських рад, які повинні сформувати цю ОТГ разом з Рудківською міською радою, згоду на об’єднання дали лише 4. П’ять зайняли вичікувальну позицію, зміна якої може залежати від успіху Рудківської ОТГ

Напередодні перших виборів до Рудок завітали консультанти Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України, щоби розповісти про те, які перші кроки повинна здійснити громада. Причому робити їх можна не чекаючи виборів. Так, консультант Ярослава Пишник наголосила, що громада уже може скласти структуру майбутніх органів влади, підібрати кадри. Ще до виборів також варто провести інвентаризацію майна, яке є на території ОТГ, адже не все воно може бути обліковане. У громадах Львівщини були випадки, коли виявляли по кілька гектарів нічийної землі,нічийні  приміщення тощо. І не виключено, що дещо не обліковане може знайтися і в Рудківській ОТГ.

Окрім того Ярослава Пишник детально розповіла про те, як слід формувати бюджет об’єднаної громади, як збільшити дохідну частину і зменшити видаткову, ілюструючи це досвідом інших громад Львівщини.

Голова Рудківської міської ради Іван Лозинський, голови сільських рад, депутати міської ради, на зустрічі були сповнені оптимізму. Вони в очікуванні нового життя своєї громади, розуміючи, що децентралізація може вдихнути нове життя як в самі Рудки, так і в села, які утворять з ними об’єднану громаду.

comments powered by HyperComments