На Львівщині зацвіла рідкісна орхідея

Роман Матвіюк  |  П'ятниця, 21 липня 2017, 12:46
Цьогоріч на Бродівщині зацвів скрученик приємний – рослина, яку у Європі називають рідкісною орхідеєю.
На Львівщині зацвіла рідкісна орхідея

У Бродівській міській раді за ініціативи дослідників і науковців організували практичний семінар «Проблема збереження єдиного в Україні, і фактично, єдиного в Європі зростання рідкісної орхідеї – Скрученика приємного». На засідання завітали гості із Києва, Львова, Острога, Кременця.

Як розповів першовідкривач скрученика приємного Іван Матлай,саме у 1980 році він відкрив на території ботанічного заказника унікальну рослину – скрученик приємний (Spiranthes amoena), який вчені до цього часу не спостерігали на території України. Дослідження і опис цієї рослини здійснив природолюб з с. Пониковиця Бродівського району Степан Шелест.

Донедавна на Україні нараховувалося 28 родин і 65 видів рослин з родини зозулинцевих або орхідних. Скрученик приємний на торфових болотах західніше Бродів на землях хмільрадгоспу «Броди» став 66 видом. Автор найповнішого опрацювання родини зозулинцевих Смолянінова Л.А. (Ленінград, 1976 р.) вважала, що на Україні цей вид взагалі не зустрічається, а розповсюджений лише на Поволжі, Кавказі і в Сибіру. Скрученик приємний, знайдений під Бродами, відірваний від основного ареалу приблизно на 2000 км, відноситься до невеликого роду, нараховує 25 видів.
 

Скручений приємний був знайдений у заповідному об’єкті Бродівського району, що взятий під охорону рішенням Львівської обласної ради у 1984 році. Називається заповітний об’єкт «Кемпа». У перекладі з польської мови означає «острів посеред трясовини», тобто в оточенні боліт. А сам острів  - піщанний горб, порослий лісом. Розташований ботанічний заповідник поблизу сіл Смільне і Лагодів, що на захід від міста Броди на торфовій луці. Його площа складає близько 10 га.

Довідка: Скрученик приємний – це невелика рослина висотою 15-30 см, яка росте на торфовищах. Вісь суцвіття у цієї рослини скручене, і яскраво – рожеві квіти, притулившись одна до одної, починають розквітати знизу вверх. Рожевий колір різко вирізняється над зелено-іржавим, який в цей час домінує. За даними багаторічних спостережень, зацвітає у третій декаді липня.

Більше новин про Західну Україну читайте на "Справжня Варта".

comments powered by HyperComments