«Ніч безвізу»: журналісти розкажуть, як перші українці перетинають кордон у «Шегинях»

Олег Довганик  |  Субота, 10 червня 2017, 20:36
Європейські держави, що мають скасувати візовий режим громадян України, будуть робити це в чотири етапи, протягом ночі 11 червня
«Ніч безвізу»: журналісти розкажуть, як перші українці перетинають кордон у «Шегинях»

Журналісти "Справжньої варти - Львів" започатковали спеціальний проект "Ніч та день безвізу".

Сьогодні вночі та зранку кореспонденти перебуватимуть на двох пунктах пропуску у Львівській області - у "Раві-Руській - Гребенне" та у "Шегинях - Медиці".

Журналісти із перших вуст передаватимуть оперативну інформацію про перебіг «Ночі безвізу» на українсько-польському кордоні.

Нагадаємо, у неділю, 11 червня в м. Перемишль (Польща) відбуваються урочистості з нагоди відзначення Свята української національної пам’яті. Заходи розпочались о 10.00 (за київським часом) з Святої Літургії в греко-католицькому кафедральному соборі Св. Івана Хрестителя. Згодом колона з урочистостями пройшла вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (с. Пикуличі).

До речі, європейські держави, що мають скасувати візовий режим громадян України, робили це протягом ночі 11 червня в чотири етапи, через відмінність часових поясів, повідомляє "Європейська правда".

Першим безвізовий режим відкрили 8 держав-членів Європейського союзу: Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Болгарія, Греція та Кіпр. Безвізовий в’їзд до цих держав буде дозволений лише за біометричним паспортом починаючи від опівночі за київським часом.

О першій годині ночі (за Києвом) кордони для громадян України відкрила переважна більшість держав-членів ЄС та Шенгену: Австрія, Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Серед держав Європейського союзу найпізніше безвізовий режим запрацював в Португалії, о другій ночі за Києвом, оскільки ця країна живе з Лондонським часовим поясом.

І, зрештою, серед держав-членів Шенгену, що перебувають поза межами ЄС останньою була Ісландія – о третій ночі.

Після цього у переліку територій, що відкрилибезвіз для українців в ніч на 11 червня, залишилась тільки Гренландія (цей острів є автономною частиною Данії, він не є частиною ані ЄС, ані Шенгену, але скасує візи разом з материковою Данією). У портах Гренландії безвіз запускався від третьої ночі (східне узбережжя) до шостої ранку (військова база Thule на західному узбережжі острова).

Додамо, сьогодні у пункті пропуску «Рава-Руська» презентуватимуть початок дії безвізового режиму з країнами ЄС.

 

comments powered by HyperComments