Ніч безвізу": у пункті пропуску «Рава-Руська» презентуватимуть початок дії безвізового режиму з країнами ЄС

Олег Довганик  |  Субота, 10 червня 2017, 20:20
У ніч з 10 на 11 червня громадяни України почнуть перетинати кордон в безвізовому режимі з країнами Європи
Ніч безвізу": у пункті пропуску «Рава-Руська» презентуватимуть початок дії безвізового режиму з країнами ЄС

Журналісти "Справжньої варти - Львів" започатковують спеціальний проект "Ніч та день безвізу".

Сьогодні вночі та зранку кореспонденти перебуватимуть на двох пунктах пропуску у Львівській області - у "Раві-Руській - Гребенне" та у "Шегинях - Медиці".

Відтак, з перших вуст на сайті оновлюватиметься інформація із перебігу подій на українсько-польських пунктах митного та прикордонного контролю.

Додамо, як повідомляла прес-служба ДПСУ, у ніч з 10 на 11 червня громадяни України почнуть перетинати кордон в безвізовому режимі з країнами Європи. Українців, які мають біометричні паспорти, співробітники Держприкордонслужби очікують у всіх пунктах пропуску на кордоні з ЄС та в аеропортах, звідки відбуватимуться рейси в європейські країни.

Напередодні набуття чинності порядку поїздок без віз для наших співвітчизників Державна прикордонна служба України виступила із ініціативою перед Європейською агенцією із прикордонної та берегової охорони FRONTEX. Зокрема, українські прикордонники ініціювали розширення географії проведення спільних операцій та залучення експертів Агенції, як експертів, і їх перебування у пунктах пропуску на території України. Іноземні експерти надаватимуть вичерпну консультативну допомогу як прикордонникам так і українцям задля вжиття всіх необхідних заходів, щоб зменшити можливі відмови громадянам України під час перетинання кордону з країнами-членами ЄС.

У свою чергу агенція FRONTEX вже підтвердила згоду на таку пропозицію і відряджає до українських пунктів пропуску низку своїх експертів.

Так, у період з 10 по 22 червня представники Держприкордонслужби спільно з представниками FRONTEX візьмуть участь у спільних заходах в рамках лібералізації візового режиму.

До них будуть залучені представники таких країн як Чехія, Франція, Польща, Нідерланди, Естонія, Словаччина, Італія, Словенія та Литва. Експерти з цих країн будуть присутніми в пунктах пропуску як авіаційного сполучення – «Бориспіль», «Жуляни», «Одеса», «Львів», так і в автомобільних пунктах пропуску «Тиса», «Лужанка», «Ужгород», «Ягодин», «Краковець», «Рава-Руська» та «Порубне».

Додамо, як повідомляло Західне регіональне управління ДПСУ, журналістам у пункті пропуску «Рава-Руська» буде презентовано початок дії безвізового режиму з країнами ЄС.

На заході будуть присутні: керівництво Західного регіонального управління Державної прикордонної служби та представник Європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів країн-членів ЄС «FRONTEX».
Також, запланований показ роботи польських прикордонників в умовах безвізу з Україною у пункті пропуску «Гребенне».

Виїзд транспорту запланований на 10 червня в 23:15 від будівлі Львівської обласної державної адміністрації за адресою: вул. Винниченка, 18.

Нагадаємо, Європейські держави, що мають скасувати візовий режим громадян України, будуть робити це в чотири етапи, протягом ночі 11 червня.

Візовий режим не буде скасований одночасно через відмінність часових поясів, повідомляє "Європейська правда".

Першим безвізовий режим відкриють 8 держав-членів Європейського союзу: Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Болгарія, Греція та Кіпр. Безвізовий в’їзд до цих держав буде дозволений лише за біометричним паспортом починаючи від опівночі за київським часом.

О першій годині ночі (за Києвом) кордони для громадян України відкриє переважна більшість держав-членів ЄС та Шенгену: Австрія, Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

Серед держав Європейського союзу найпізніше безвізовий режим запрацює в Португалії, о другій ночі за Києвом, оскільки ця країна живе з Лондонським часовим поясом.

І, зрештою, серед держав-членів Шенгену, що перебувають поза межами ЄС останньою буде Ісландія – о третій ночі.

Після цього у переліку територій, що відкривають безвіз для українців в ніч на 11 червня, залишиться тільки Гренландія (цей острів є автономною частиною Данії, він не є частиною ані ЄС, ані Шенгену, але скасує візи разом з материковою Данією). У портах Гренландії безвіз запускатиметься від третьої ночі (східне узбережжя) до шостої ранку (військова база Thule на західному узбережжі острова).

 

comments powered by HyperComments