Луценко розповів про студентські роки у Львові (ВІДЕО)

Олег Довганик  |  Середа, 7 грудня 2016, 23:38
"Львівська політехніка" відзначає ювілей
Луценко розповів про студентські роки у Львові (ВІДЕО)

НУ «Львівська політехніка» відзначає ювілей. Одному з найстаріших технічних вишів світу вже 200 років. На святкування до Львова з’їхалися відомі політики – випускники університету, а також 70 ректорів з усієї Європи. Привітати університет приїхав і генпрокурор України Юрій Луценко, бо є її випускником, пише Захід.нет.

«Скажу, що мене навчили тут не тільки електронної фізики, хоча була досконала професура, але й патріотизму, бо Львів до холерєри патріотичне місто і кожен, хто приїжджає сюди з іншого міста, виходить звідси досконалим українцем. Тому для мене Львів – це освіта, це атмосфера України і, зрештою, це знайдене кохання, тому що моя дружина жила за стінкою в гуртожитку», – розповів Юрій Луценко.

Гуртожиток генпрокурор згадав і у своєму вітальному виступі, обіцяв допомогти з ремонтом.

«Я, звичайно, не маю впливу на бюджет, але маю вплив на народного депутата, яка носить таке прізвище, як і я, а через неї і на всю фракцію», – сказав Юрій Луценко.

На святкування ювілею «Львівська політехніка» запросила й президента Україна. Але він не приїхав. Натомість від імені гаранта виш привітав ще один випускник.

«У парламенті тривають події навколо бюджетного процесу. Це вимагає великої уваги і залучення президента. Його графік досить щільний, тому сьогодні я від імені Петра Порошенка вітаю «Львівську політехніку». Мені це приємно, бо сам тут вчився. До речі, був одним із перших випускників, хто захищав диплом англійською мовою», – розповів заступник глави адміністрації президента України Дмитро Шимків.

Святкування зібрало гостей з усього світу: ректорів європейських вишів, а також почесних докторів «Львівської політехніки».

«Для нас зв’язок із «Львівською політехнікою» і її підрозділами є живим зв’язком, і ми високо цінуємо її працю», – зазначив голова Світового конгресу українців, доктор Honoris Causa «Львівської політехніки» Євген Чолій.

Цей ювілей для «Політехніки» особливий і несподіваний. У стінах вишу навіть відкрили меморіальну таблицю з новою датою заснування навчального закладу. Знайшли документи, що це 1816-й рік, коли у Львові відкрили Реальну школу, а не 1844-й, коли заснували Технічну академію, Яяк це вважалося досі.

«Досліджувалося питання відкриття політехнічного інституту. І висновок комісії був такий, що час для створення Політехнічного інституту ще не настав. Є потреба відкрити Реальну школу, яка в подальшому може бути перетворена за потреби місцевої громади», – розповів голова Асоціації випускників «Львівської політехніки» Олег Сергєєв.

Понад 250 тисяч випускників та 36 тисяч студентів. У «Політехніці» кажуть: мають чим пишатися. «Два роки тому наш науковець став найкращим науковцем світу, торік наша професор брала участь в розробці відомого всім колайдера», – зазначив ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало.

А найближчим часом «Політехніка» хоче пишатися ще й своїми авіаконструкторами, тому наступного року вводить нову спеціальність – авіоніку.

comments powered by HyperComments