В музеї Шептицького показали жезл, Євангеліє і посуд Митрополита (ФОТО)

Валерій ШМАКОВ  |  П'ятниця, 6 листопада 2020, 22:57
В колишніх келіях костелу св. Казимира у Львові відкрили музей Митрополита Андрея Шептицького. Тут можна побачити понад 500 особистих речей Митрополита, його брата Климентія та родини Шептицьких-Фредрів.
В музеї Шептицького показали жезл, Євангеліє і посуд Митрополита (ФОТО)

Зокрема, в експозиції є ікони, картини, скульптури, давні книги, предмети вжитку Андрея Шептицького, його печатки з гербом. Є й одяг Владики: білий лляний плащ, головні убори, пояси, омофор, жезл та мітра

На стендах - молитва Шептицького про Божу мідрість, його фото і цитати. Окрім цього, можна почути його голос, записаний під час промови на радіо.

Унікальними експонатами є ікони авторства Анатоля Яблонського а також підсвічники, виготовлені для Шептицького у 1900 році. Ці ж ікони та підсвічники стояли біля труни Шептицького у 1944 році.

Також у музеї представлений порцеляновий посуд із гербом родини Шептицьких, який підкреслює його аристократичне походження. А також ноші, якими Митрополита підіймали, коли він був хворим. Вервиця, яку 1906 року привіз з Святої землі та Євагнеліє XIX століття, яким Шептицький щоденно користувався.

Доступний для огляну його особистий ціпок а також стіл, за яким правив Службу Божу сидячи. Через хворобу змушений був пересуватися на інвалідному візку.

Всі особисті речі Митрополита після його смерті у 1944 році, таємно від радянської влади, зберігали монахи. Колекцію близько 30 років збирав директор музею, отець Севастіян (Дмитрух). Зібрані ним речі вважають найбільшою збіркою особистих речей Андрея Шептицького.

 

comments powered by HyperComments