У Яворові на Львівщині вчора стартував фестиваль яворівської забавки та пирога (ФОТО)

Четвер, 20 серпня 2020, 08:22
Святкові заходи розпочалися відкриттям муралу на районному народному домі «Сокіл», стіну якого тепер прикрашає зображення яворівських іграшок
У Яворові на Львівщині вчора стартував фестиваль яворівської забавки та пирога (ФОТО)

Вчора, 19 серпня 2020 року в місті Яворові на Львівщині старував П’ятий фестиваль яворівської забавки та пирога. Свято почалося із відкриття муралу на відновленому районному народному домі «Сокіл», стіну якого відтепер прикрашатиме зображення яворівських іграшок. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

У програмі фестивалю відбувається презентація народних промислів Яворівщини та нагородження майстрів, які роблять і передають наступним поколінням вміння виготовляти традиційні яворівські іграшки. Для учасників фестивалю організували майстер-класи, на яких всі охочі можуть спробувати виготовити яворівську іграшку власноруч.

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод під час фестивалю сказав, що яворівський пиріг і забавки мають бути внесені в реєстр культурної спадщини України. Це не тільки збереження унікальних народних традицій краю, але й розвиток культури, туризму та економіки району, області та країни загалом. Що фестивалю, то він привертає увагу до традиційного народного промислу та традиційної кулінарії Яворівщини. За його словами, Львівська ОДА забезпечить фінансові затрати щодо внесення яворівської забавки і пирога в реєстр спадщини. Також - організаційну і промопідтримку подібних свят.

«Кілька етапів вже зроблено, можемо казати, що восени ми встигаємо подати ці культурні речі до комісії при Міністерстві культури. Процедуру внесення у список спадщини ЮНЕСКО можна почати тільки після того, як забавка і пиріг будуть внесені в національний список. Тобто, щонайраніше - з наступного року», – заявив  Юрій Холод. Чиновник відмітив, що у намірах – створити музей яворівської забавки і пирога. Місцеві активні майстри  і управлінці району подали такий проект на всеукраїнський громадський бюджет.

Зауважимо, що уперше цьогоріч, разом із фестивалем забавки, відбудуться і перші «Розточанські фестини». Свято приурочене яворівському пирогу. Звісно, якраз цього дня гості фестивалю зможуть спробувати багато різновидів цієї, традиційної для регіону страви, а також познайомитися з найкращими господинями. Бо ж саме завтра у Яворові нагородять переможців дистанційного конкурсу на найкращий рецепт та спечений за ним пиріг.

Фото - прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

comments powered by HyperComments