У Львові пройшла «Хода звіздарів» (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 10 січня 2020, 01:06
8 січня в рамках XV Різдвяного фестивалю "Спалах Різдвяної Звізди" центром Львова пройшла "Хода звіздарів". Захід у місті став традиційним та проводиться щорічно.
У Львові пройшла «Хода звіздарів» (ФОТО)

Святкова колона сформувалась біля Храму Пресвятої Євхаристії і після благословення отця, пройшла до різдвяної шопки на пл. Ринок.

Перед початком дійства хвилиною мовчання вшанували загиблих в авіакатастрофі літака МАУ в Ірані.

Біля Ратуші колядників зустрів та пригостив пампушками міський голова Львова Андрій Садовий. Після спільної коляди на Ринку, звіздарі пройшли центром міста до сцени біля ялинки. Там свої колядки виконали різні гурти зі Львова та пройшла церемонія посвяти у звіздарі.

Щороку зіркову колекцію поповнюють нові зірки. Зокрема, раніше тут можна було побачити звізди присвячені Євро-2012, Майдану та Героям Небесної сотні.

Головним символом цьогорічного фестивалю є Яворівська звізда. Створив її народний майстер Василь Яремин, якого урочисто посвятили у звіздарі на сцені біля центральної ялинки Львова.

Звізда – восьмипроменева, орнаментована розписом. У центрі звізди – шопка з Ісусом. Немовля лежить не у традиційних для іконографії яслах, а у яворівському возику. В композиції також присутній місяць, що символізує не тільки небесне світило, а й календарний місяць січень, на поверхні якого розташовані три тарілки зі зображенням атрибутів трьох основних празників різдвяного циклу: підсвічник – Різдво Христове, два хліби – празник Святого Василя та Маланки, глечик з водою – Водохреще.

comments powered by HyperComments