«Геніальний та дуже непосидючий». Пам’яті Олександра Козаренка

Середа, 22 березня 2023, 16:11
21 березня відійшов у вічність видатний піаніст, професор історії музики та культури Українського Вільного Університету Олександр Козаренко. Прощання з композитором відбулося сьогодні у коломийському Катедральному Соборі Преображення Господнього.
«Геніальний та дуже непосидючий». Пам’яті Олександра Козаренка

Творча праця професора Козаренка була відзначена преміями Л. Ревуцького, М. Лисенка, Б. Лятошинського. Він був членом Національної Спілки композиторів України та заслуженим діячем мистецтв України. Відомий український композитор Олександр Козаренко помер на 59-ому році свого життя від ковідної пневмонії.

«Складно повірити, що звук його музики більше не звучатиме в нашій Alma Mater, – каже ректорка УВУ професорка Марія Пришляк. – Втім культурна спадщина, яку цей вірний друг Українського Вільного Університету залишив нам, житиме крізь віки. Його буде не вистачати нам і, поперед усе, нашим студентам. Вічна пам'ять!»

«Геніального композитора із захопленням слухали студенти УВУ, а мюнхенська публіка вітала маестро оваціями на університетських концертах, – згадує завідувачка катедри мистецтвознавства УВУ професорка Аделіна Єфіменко. – Олександр Козаренко був автором численних творів, які увійшли до репертуарів провідних колективів та ансамблів України».

«Останній раз ми бачилися з ним ще перед війною, коли саджали дерева на Алеі митців у Києві, – пише його товариш, екс-головний режисер Одеського національного академічного театру опери та балету Євген Лавренчук. – Тоді ми сміялися, жартували, говорили всіма мовами… Спи спокійно, П'єро та Останній з могікан старої української інтеліґентности».

«Лекції пана Олександра були завжди насичено-інформаційні, дуже емоційні, дуже яскраві, –  розповідає магістрантка УВУ Лариса Ситко. – Я прослухала два семестри його курсу «Українська музика». Це була дуже-дуже ерудована людина! Викладаючи складний матеріал, О.Козаренко мимоволі торкався подій, імен то з глибокої давнини, то найновіших і найсвіжіших. І всюди однаково показував себе глибоким знавцем. Він чудово знав філософію, історію музики, літературу. Слухати його було завжди дуже цікаво: чи то стосувалося давньогрецької філософії, музики, давньогрецьких міфів, чи найсучасніших тем, музичних творів, які детально аналізував. Він був дуже непосидючий, розказуючи, підбігав до фортепіано і демонстрував уривки, а то й цілі твори невеликої форми. На лекціях завжди був присутній програвач, з якого ми слухали диски, що він приносив. Особливо запам'яталася «Божественна Шевченкова Літургія» для читця (у виконанні народного артиста України Богдана Козака) і мішаного хору (у виконані Галицького академічного хору, керівник і диригент – Василь Яциняк), яку було виконано у Римі».

«Неперевершений майстер музики, О. Козаренко працював у таких жанрах як симфонія, опера, балет, а також камерна, інструментальна, вокальна та театральна музики. Його твори виконували на міжнародних фестивалях багатьох країн Європи. Університет дякує маестро за великий внесок у культуру і музику та висловлює співчуття сестрі Вірі Смоленській і родині», – повідомляє сайт УВУ.

comments powered by HyperComments