Британські депутати закликали Німеччину терміново дати Україні танки

Неділя, 22 січня 2023, 22:38
Глави всіх комітетів британського парламенту та депутати від усіх партій закликали нового міністра оборони дати Україні танки Leopard 2 та дозволити іншим країнам передати українцям свої танки.
Британські депутати закликали Німеччину терміново дати Україні танки

“Ми знаємо, скільки Німеччина зробила для підтримки України, особливо в останні 12 місяців. Ми розуміємо історичні причини коливань щодо передачі німецьких та виготовлених у Німеччині танків. Тим не менш, ми хотіли б закликати вас у цей момент, коли це вкрай необхідно, переглянути вашу позицію і дозволити постачання в найближчі дні України танків Leopard 2 - як тих, які належать Німеччині, так і зроблених у Німеччині", - йдеться у листі британських депутатів.

Міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі заявив, що Британія лобіюватиме надання союзниками танків Leopard для ЗСУ.

"Звичайно, я хотів би бачити українців озброєними такими машинами, як Leopard 2, а також артилерійськими системами, які були надані нами та іншими країнами. Великобританія, як і раніше, підтримує міжнародну угоду, яка б забезпечила Україну танками німецького виробництва", - сказав в ефірі Sky News Джеймс Клеверлі.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус розповів, що колективний лист організував лейборист Кріс Брайант, а підписали його керівники всіх 24 основних комітетів Палати громад і ще 37 депутатів. західних країн вирішила дати Україні важкі танки - вона віддасть 14 своїх "Челленджерів 2". Німецькі "Леопарди" мають кілька країн Європи, і принаймні дві з них, Польща та Фінляндія, вже висловили готовність віддати частину з них - поки невелику - Україні, але для цього потрібен дозвіл Німеччини як країни-розробника та виробника цих танків, а вона його поки що не дає - як не дає Україні і ті танки, що є в неї самої.

Щоправда, у неділю міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала в інтерв'ю, що Німеччина не перешкоджатиме постачанню "Леопардів" з Польщі до України, якщо Польща вирішить відправити танки без схвалення Німеччини.

comments powered by HyperComments