По всій Німеччині проходить масштабна спецоперація щодо припинення діяльності правих екстремістів

Середа, 7 грудня 2022, 16:19
Поліція ФРН здійснює операцію проти правих екстремістів, які планували штурм Бундестагу з метою державного перевороту.
По всій Німеччині проходить масштабна спецоперація щодо припинення діяльності правих екстремістів

Члени ультраправого угруповання  «Громадяни Рейху» планували державний переворот. Як пише газета Zeit, три тисячі поліцейських з самого ранку обшукують понад 130 будинків і квартир по всій Німеччині. 25 людей вже заарештовано, всього підозрюють 52.

«Серед затриманих є громадянка РФ (хто б сумнівався). В планах організації була атака на енергетичні об‘єкти Німеччини (нічого не нагадує?)», – пише український військовий журналіст Андрій Цаплієнко.

Структура організації заколотників, як вважає слідство, ділилася на політичне крило, так звану «Раду», та військове крило, яке мало здійснити в країні збройний переворот.

Заколотники збиралися відключити електрику по всій країні. Деякі з них навіть знайшли підготовлений арсенал зброї. Як з'ясувала німецька поліція, підозрювані пов'язувалися з російськими представниками, але не отримали від них підтримки. Як повідомляє прокуратура, затримані хотіли провести переговори з низкою держав та створити «тимчасовий військовий уряд».

«Рейсхбюргери» – маргінальний рух конспірологів, які заперечують існування ФРН та вважають себе громадянами кайзерівської Німеччини.

Раніше повідомлялося, що росіяни готують серію провокацій задля  розхитування ситуації в Німеччині, яка зараз почала активно допомагати Україні.

Кілька деталей щодо спроби здійснити державний переворот в Німеччині дає видання Tagesschau.

«Згідно з інформацією ARD і SWR, центральною фігурою групи є Генріх Ройс, нащадок давнього княжого роду з сучасної Тюрінгії. 71-річний чоловік уже кілька років публічно представляє свої дивні тези про «громадян Рейху». У 2019 році, наприклад, він виступив як доповідач на Worldwebforum у Швейцарії та пояснив, що Федеративна Республіка не є суверенною державою, але, натомість, все ще контролюється союзниками.

Готуючись до запланованого перевороту, заколотники нібито сформували своєрідний «тіньовий кабінет». Особливо пікантним виявиллося «міністерство юстиції», на яке, як кажуть, була призначена колишня депутатка Бундестагу Біргіт Малсак-Вінкманн. Вона також належить до групи підозрюваних. Вона працювала суддею в Берліні після закінчення терміну в Бундестазі минулого року.

Кажуть, що Тім Пол Г., інший підозрюваний і доктор права, був призначений міністром закордонних справ, а Маттес Х. з Баден-Вюртемберга, відомий роками як ідеолог «Громадян Рейху», Лікарка Мелані Р. із Нижньої Саксонії входить до списку як свого роду міністр охорони здоров’я. За версією слідства, вона нібито підтримувала угруповання фінансово.

Органи безпеки вважають угруповання пожежонебезпечним головним чином через те, що серед обвинувачених є діючі та колишні військові Бундесвера, які пройшли спеціальну підготовку. Усередині групи також говорили про своєрідне «бойове крило». Кажуть, що серед цих людей також є такий собі Рюдігер фон П., який командував парашутно-десантним батальйоном на початку 1990-х років, поки його не було об’єднано у щойно створене «Командування сил спеціального призначення» (KSK).

Тоді ж П. був звільнений з бундесверу за привласнення або продаж зброї зі складів Національної народної армії НДР. За версією слідства, П. вважається ватажком «бойового крила». Марко фон Г., що належить до групи підозрюваних, ще один засуджений, колишній військовослужбовець-контрактник, який, за даними спецслужб, нібито служив у КСК.

Власне, група також намагалася завербувати діючих бійців – і успішно: у групі підозрюваних є боєць КСК, який відповідає за логістику угруповання. Слідчі кажуть, що було кілька спроб вербувати солдатів на військових базах», – пише Tagesschau.

«Висловлю свою думку, – пише Андрій Цаплієнко. – Спочатку все виглядає так, ніби група дивних інтелектуалів бавиться в «Другий Рейх». Але потім знаходиться якийсь потужний фінансовий і організаційний ресурс, який перетворює диваків в небезпечних терористів з чітким планом дій. Здогадатися про цей ресурс можна, відповівши на запитання «Cui prodest?» – «Кому вигідно?». Для мене відповідь на це запитання очевидна, враховуючи ту роль, яку зараз Німеччина грає в допомозі Україні».

Висновок «Варти»: як писав дисидент Володимир Буковський, «якщо дві крилаті ракети спрямувати на Луб'янку, то рівень міжнародного тероризму одразу впаде відсотків на 80».

comments powered by HyperComments